Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Guaidó v súvislosti so zadržaním svojho strýka obvinil vládu

Juan Guaidó, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Guaidó sa 23. januára 2019 vyhlásil za dočasného prezidenta Venezuely s tým, že chce zosadiť nelegitímne znovuzvoleného Nicolása Madura.

Caracas 13. februára (TASR) - Líder venezuelskej opozície Juan Guaidó v stredu prezidenta krajiny Nicolása Madura označil za "zbabelca" v súvislosti s údajným zadržaním Guaidóovho strýka, ktorý je nezvestný od utorka, informovala agentúra Reuters.

Guaidóov strýko Juan José Márquez bol členom Guaidóovej delegácie počas trojtýždňového medzinárodného turné. Márqueza zadržali na letisku v Caracase v utorok krátko po návrate z turné, počas ktorého sa líder venezuelskej opozície zastavil vo Washingtone, Davose a Bruseli.

Podľa Reuters ho zadržali príslušníci úradu SENIAT, ktorý má na starosti dovozné clá a dane.

Guaidó v stredu médiám povedal, že "zbabelá diktatúra" zadržala člena jeho rodiny.

Miesto Márquezovho pobytu nie je známe. Opozičná poslankyňa Delsa Solórzanová však na Twitteri napísala, že ho "prevážajú na súd".

Venezuelské ministerstvo pre informácie podľa Reuters na žiadosť o vyjadrenie nereagovalo.

Guaidó sa 23. januára 2019 vyhlásil za dočasného prezidenta Venezuely s tým, že chce zosadiť nelegitímne znovuzvoleného Nicolása Madura.

Guaidóa za dočasného prezidenta následne uznalo viac ako 50 krajín sveta vrátane USA. Európska únia a Spojené štáty zaviedli voči Madurovej vláde sankcie.