Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Guatemala po protestoch odstupuje od schválenia budúcoročného rozpočtu

Stovky protestujúcich v Guatemale sa v sobotu vlámali do budovy miestneho Kongresu a založili v nej požiar. Archívna snímka. Foto: TASR/AP

Kongres, v ktorom dominujú konzervatívne provládne strany, minulý týždeň schválil rozpočet vo výške takmer 11 miliárd eur, čo je najväčší rozpočet v histórii krajiny.

Guatemala 23. novembra (TASR) - Guatemalský parlament sa v pondelok rozhodol odstúpiť od schválenia štátneho rozpočtu na rok 2021 po tom, čo sa v sobotu stovky demonštrantov vlámali do budovy Kongresu, kde protestovali proti rozpočtovému zákonu a žiadali odstúpenie prezidenta Alejandra Giammatteia, uviedla agentúra AFP.

Rozsiahle protesty proti Giammatteiovej vláde a Kongresu boli spôsobené nedostatkom zdrojov na boj s pandémiou koronavírusu a predstavením nového rozpočtového plánu, podľa ktorého sa majú znížiť výdavky na školstvo a zdravotníctvo.

"V záujme udržania riadenia krajiny a mieru sme sa rozhodli pozastaviť proces schvaľovania rozpočtu," uviedol predseda Kongresu Allan Rodríguez.

Tento krok podľa neho vytvorí "priestor pre diskusiu o správe krajiny".

Kongres, v ktorom dominujú konzervatívne provládne strany, minulý týždeň schválil rozpočet vo výške takmer 11 miliárd eur, čo je najväčší rozpočet v histórii krajiny.

Podľa protestujúcich bol zákon o budúcoročnom štátnom rozpočte schválený potajme, zatiaľ čo sa pozornosť Guatemalčanov zameriava na dôsledky dvoch hurikánov, ktoré nedávno zasiahli krajinu, ako aj pandémie nového koronavírusu.

Viceprezident Guillermo Castillo už ponúkol svoju rezignáciu. Prezident Giammattei na adresu sobotňajších protestov v nedeľu vyhlásil, že "ide o menšiny, ktoré chcú násilím dosiahnuť štátny prevrat".

Zákonodarcovia majú na schválenie nového rozpočtu čas do 30. novembra, v opačnom prípade bude mať vláda k dispozícii súčasný rozpočet vo výške takmer deväť miliárd eur.