Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Guatemala sprísnila trest za potrat a zakázala manželstvá homosexuálov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Kto bez súhlasu ženy vyvolá potrat, môže byť na základe zákona schváleného Kongresom, v ktorom dominujú konzervatívci, uložený trest odňatia slobody v dĺžke až 50 rokov.

Guatemala 9. marca (TASR) - Guatemalský Kongres schválil v utorok návrh zákona, ktorý stanovuje vyšší trest odňatia slobody za potraty, a zakázal manželstvá osôb rovnakého pohlavia i vyučovanie o sexuálnej odlišnosti. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

Ženám, ktoré si "samotné vyvolajú potrat alebo dajú súhlas na jeho vykonanie inej osobe", podľa takzvaného zákona o ochrane života a rodiny hrozí až desať rokov väzenia oproti doterajším trom rokom za mrežami.

Zároveň každému, kto bez súhlasu ženy vyvolá potrat, môže byť na základe zákona schváleného Kongresom, v ktorom dominujú konzervatívci, uložený trest odňatia slobody v dĺžke až 50 rokov.

Zákon, ktorý vstúpi do platnosti po podpise prezidenta Alejandra Giammatteia, schválil Kongres na Medzinárodný deň žien.

"Strata tehotenstva je zničujúca a tento zákon automaticky robí zo ženy podozrivú osobu, aj keď smúti za svojou stratou. Kriminalizujú a trestajú potraty, a to je nebezpečné," kritizovala prijatie zákona stredoľavicová kongresmanka Lucrecia Hernándezová.

Návrh zákona tiež zavádza reformu občianskeho zákonníka, na základe ktorej sú odteraz v Guatemale "výslovne zakázané manželstvá osôb rovnakého pohlavia".

Najnovšia právna norma tiež zakazuje verejné a súkromné vzdelávacie iniciatívy o sexuálnej diverzite, podľa ktorej ide o "propagovanie takých programov, ktoré majú deťom a tínedžerom vnuknúť myšlienku, aby sa snažili odkloniť od svojej vrodenej sexuálnej identity".

Ľavicový kongresman Walter Félix označil tento zákon za "absolútne diskriminačný“ s tým, že "podnecuje nenávisť".