Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Bývalá prvá dáma Guatemaly má prezidentské kreslo na dosah

Guatemalská prezidentská kandidátka Sociálnodemokratickej strany UNE Sandra Torresová ukazuje pomaľovaný ukazovák po jej hlasovaní v prezidentských a parlamentných voľbách v Guatemala City 16. júna 2019. Podľa predbežných výsledkov prezidentských a parlamentných volieb vedie s 22 percentami hlasov podnikateľka a bývalá prvá dáma Guatemaly Sandra Torresová (63), ktorá je kandidátkou sociálnodemokratickej strany UNE. Za ňou nasleduje s 11 percentami Alejandro Giammattei (63), ktorý sa o post prezidenta uchádza s podporou konzervatívnej strany Vamos. Foto: TASR/AP

Torresová je bývalou manželkou Álvara Coloma, ktorý bol prezidentom Guatemaly v rokoch 2008-2012. Medzi jej priority patrí naštartovanie ekonomiky a zlepšenie zlej bezpečnostnej situácie.

Guatemala 17. júna (TASR) - Bývalá prvá dáma Guatemaly Sandra Torresová sa stala víťazkou nedeľňajšieho prvého kola prezidentských volieb. Po zrátaní 90 percent odovzdaných hlasov o tom v pondelok informovala agentúra AP.

Kandidátka sociálnodemokratickej strany UNE Sandra Torresová získala približne 24 percent hlasov. Jej hlavný súper, líder konzervatívnej strany Vamos Alejandro Giammattei, za ňou zaostal o zhruba desať percent.

Obaja sa 11. augusta stretnú v druhom kole volieb.

Torresová je bývalou manželkou Álvara Coloma, ktorý bol prezidentom Guatemaly v rokoch 2008-2012. Medzi jej priority patrí naštartovanie ekonomiky a zlepšenie zlej bezpečnostnej situácie, ktorá do veľkej miery súvisí s aktivitou zločineckých skupín.

Giammattei chce podľa vlastných slov bojovať proti masovej migrácii obyvateľstva do USA a zvyšovať životnú úroveň ľudí v najchudobnejších oblastiach krajiny. Len tento rok opustilo Guatemalu zhruba jedno percento zo 16 miliónov obyvateľov.

V prvej pätici uchádzačov skončili aj diplomat Edmond Auguste Mulet Lesieur, podnikateľ Roberto Arzú a ľudskoprávna aktivistka Thelma Cabrerová zastupujúca pôvodných obyvateľov krajiny.

Nový prezident, ktorý nahradí súčasnú hlavu štátu Jimmyho Moralesa, sa úradu ujme v januári 2020.

Guatemalčania budú od novej hlavy štátu požadovať aj tvrdé zákroky proti korupcii. Troch z posledných štyroch prezidentov krajiny totiž po odchode z úradu zatkli pre obvinenia z korupcie.

Aby sa uchádzač stal jednoznačným víťazom prezidentských volieb už v prvom kole, musel získať viac než 50 percent hlasov.