Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Guatemala vrátila do Hondurasu tisíce migrantov

Honduraskí migranti, ktorí mieria do USA, kráčajú po diaľnici v Chiquimule v Guatemale v sobotu 16. januára 2021. Foto: TASR/AP

Karavánu však zastavili v sobotu v juhovýchodnej časti Guatemaly. Čakajúci migranti zablokovali diaľnicu, na ktorej sa vytvorila kolóna vozidiel.

Guatemala 20. januára (TASR) - Guatemala v utorok vrátila do Hondurasu tisíce migrantov, ktorí boli súčasťou karavány usilujúcej sa dostať sa na územie USA, informovali v utorok agentúra AFP a denník El Periódico de Catalunya.

Autobusy a nákladné vozidlá s migrantmi sa v utorok vydali na cestu späť do Hondurasu cez hraničný priechod El Florido na hraniciach s Guatemalou.

Guatemalský inštitút pre migráciu (IGM) uviedol, že úrady poslali naspäť do Hondurasu približne 3500 ľudí z čoho 500 tvorili neplnoleté osoby, píše El Periódico de Catalunya.

Mexiko, ktoré pred karavánou uzavrelo svoje hranice, podľa AFP takisto vyslalo autobusy s cieľom pomôcť dopraviť migrantov domov.

Honduraskí migranti, ktorí mierili do USA, oddychujú neďaleko diaľnice v meste Vado Hondo v Guatemale v sobotu 16. januára 2021.
Foto: TASR/AP


Migranti podľa svojich vyjadrení utekajú pred chudobou, nezamestnanosťou, gangmi a násilím spojeným s predajom drog a následkami dvoch hurikánov, píše AFP. Približne 9000 ľudí sa od minulého týždňa vydalo na cestu z Hondurasu do USA. Plánovali pešo prejsť cez Guatemalu a Mexiko.

Karavánu však zastavili v sobotu v juhovýchodnej časti Guatemaly. Čakajúci migranti zablokovali diaľnicu, na ktorej sa vytvorila kolóna vozidiel.

Guatemalská polícia a armáda v pondelok zasiahli proti karaváne pozostávajúcej z približne 4000 migrantov a použili pri tom slzotvorný plyn a obušky. Viacero migrantov i policajtov podľa AFP utrpelo zranenia.