Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Guinea ako prvá subsaharská krajina začala používať ruskú vakcínu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Sputnik V bol vyvinutý Gamalejovým výskumným ústavom epidemiológie a mikrobiológie v Moskve, ktorý funguje pod ministerstvom zdravotníctva.

Konakry 31. decembra (TASR) – Približne 35 ľudí vrátane člena guinejského vládneho kabinetu bolo zaočkovaných ruskou protikoronavírusovou vakcínou Sputnik V. Guinea sa tak stala prvou krajinou subsaharskej Afriky, ktorá začala používať túto očkovaciu látku, informovala vo štvrtok tlačová agentúra TASS.

„Akcia sa uskutočnila v prezidentskom paláci v hlavnom meste Konakry. Medzi tými, ktorí dostali vakcínu, bol i guinejský minister pre prezidentské záležitosti a národnú obranu Mohamed Diane. Po zaočkovaní vyslovili poďakovanie za možnosť chrániť sa proti koronavírusu," uviedol ruský veľvyslanec v Guinei Vadim Razumovskij.

Podľa vyjadrenia ministerstva zdravotníctva bol tento program iniciovaný Národným úradom pre zdravotnú bezpečnosť. Guinea dosiaľ zaznamenala 13.688 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu a 80 úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19.

O vakcínu Sputnik V prejavujú záujem mnohé africké krajiny, píše TASS. Sú medzi nimi aj dve najľudnatejšie africké štáty Nigéria a Etiópia, ktoré už od Ruska dostali príslušnú dokumentáciu a zvažujú zaradenie vakcíny do svojich očkovacích programov.

Ruskú vakcínu použije aj Alžírsko, keď začne v januári svoju masovú očkovaciu kampaň, uvádza sa vo vyhlásení tamojšej vlády po stredajšom stretnutí, ktorému predsedal premiér Abdalazíz Džarád. Vakcinácia bude bezplatná pre všetkých obyvateľov.

Sputnik V bol vyvinutý Gamalejovým výskumným ústavom epidemiológie a mikrobiológie v Moskve, ktorý funguje pod ministerstvom zdravotníctva.