Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Pokus o prevrat si vyžiadal mŕtvych, oznámil prezident Guiney-Bissa

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V utorok popoludní ťažko vyzbrojení muži obklopili vládne budovy, keď tam Embaló a premiér Nuno Gomes Nabiam boli podľa správ za zasadnutí vlády, uviedla AFP.

Bissau 1. februára (TASR) - Prezident nestabilnej západoafrickej krajiny Guinea-Bissau Umaro Sissoco Embaló v utorok oznámil, že pri neúspešnom štátnom prevrate zahynuli alebo boli zranení mnohí ľudia. Podľa jeho slov má vláda situáciu pod kontrolou. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

"Útočníci mohli hovoriť so mnou pred týmito krvavými udalosťami, ktoré spôsobili vážne zranenia mnohým a ďalších pripravili o život," uviedol prezident bez toho, aby jasne naznačil, kto stál za vzburou.

Embaló však dodal, že prekazený puč súvisel predovšetkým s jeho rozhodnutiami "bojovať proti obchodovaniu s drogami a proti korupcii".

"Som v poriadku, vďaka Bohu," napísal Embaló na Twitteri a doplnil: "Vláda má situáciu pod kontrolou."

V utorok popoludní ťažko vyzbrojení muži obklopili vládne budovy, keď tam Embaló a premiér Nuno Gomes Nabiam boli podľa správ za zasadnutí vlády, uviedla AFP s tým, že z tejto oblasti na okraji hlavného mesta Bissau bolo vidno utekať ľudí a počuť streľbu.

Po týchto správach vyjadrili znepokojenie a vyzvali na okamžité ukončenie násilia v krajine regionálne organizácie, ako aj generálny tajomník OSN António Guterres.

Guinea-Bissau, chudobná bývalá portugalská kolónia s približne dvoma miliónmi obyvateľov, ležiaca na západnom pobreží Afriky južne od Senegalu, zažila od získania nezávislosti v roku 1974 štyri vojenské prevraty. Posledný sa odohral v roku 2012.

Za posledný necelý rok a pol došlo k vojenským štátnym prevratom v ďalších troch západoafrických krajinách – v Mali, Guinei a Burkine Faso, pripomína AFP.