Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Gulyás: Bez Maďarska sa nedá hovoriť o zbližovaní Ukrajiny s EÚ a NATO

Gergely Gulyás, archívna snímka Foto: TASR/Martin Baumann

V utorok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg oznámil, že aj napriek odporu Maďarska prizve Ukrajinu na aprílový summit.

Budapešť 23. marca (TASR) - Bez súhlasu Maďarska nie je možné zmysluplne hovoriť o zbližovaní Ukrajiny s Európskou úniou a s NATO, vyhlásil vo štvrtok v Budapešti šéf úradu vlády Gergely Gulyás. S odvolaním sa na server index.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

V utorok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg oznámil, že aj napriek odporu Maďarska prizve Ukrajinu na aprílový summit. Gulyás ďalej v reakcii na toto vyhlásenie povedal, že schôdzka tak bude môcť byť iba priateľským rozhovorom.

Stoltenberg šéfovi maďarskej diplomacie Péterovi Szijjártóovi v utorok v Bruseli oznámil, že na začiatok apríla zvoláva stretnutie Ukrajina-NATO na ministerskej úrovni. Maďarská vláda tieto stretnutia už roky blokuje v snahe prinútiť Kyjev, aby odvolal školský zákon, ktorý údajne ohrozuje národnostné vzdelávanie miestnej maďarskej menšiny.

"Porušuje to jednotu NATO a proces postupu týkajúci sa jednotnej vôle. Súčasne však nemôžeme urobiť nič iné, rozhodnutie generálneho tajomníka berieme na vedomie," reagoval Szijjártó na Facebooku.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)