Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Gulyás: Cestu delegácie Maďarska k rozšíreniu NATO prerokuje vláda

Gergely Gulyás, archívna snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Maďarsko už vyše pol roka odkladá ratifikáciu rozšírenia NATO.

Budapešť 9. marca (TASR) - O výsledkoch rokovaní delegácie maďarského parlamentu v Štokholme a v Helsinkách v súvislosti s ratifikáciou vstupu Švédska a Fínska do Severoatlantickej aliancie bude na budúci týždeň rokovať vláda. Podľa servera mfor.hu to vo štvrtok v Budapešti oznámil šéf úradu vlády Gergely Gulyás. Informuje o tom spravodajca TASR.

"S týmito krajinami (Švédsko a Fínsko) sme tiež spojencami v inom zoskupení (Európska únia), kde sa niekedy nesprávali ako spojenci, ale ako nepriatelia," podotkol šéf úradu vlády. S vyhodnotením cesty delegácie treba ešte počkať, pretože o nej bude vláda rokovať na budúci týždeň.

Štvorčlenná parlamentná delegácia vedená podpredsedom parlamentu pre legislatívu a bývalým ministrom obrany Csabom Hendem a predsedom zahraničného výboru Zsoltom Némethom v utorok rokovala v Štokholme, v stredu v Helsinkách.

Maďarsko už vyše pol roka odkladá ratifikáciu rozšírenia NATO. Premiér Orbán 25. februára povedal, že na stretnutí frakcií vládnych strán Fidesz a KDNP v Balatonfürede sa k tejto téme rozprúdila diskusia, preto do oboch krajín vysielajú parlamentnú delegáciu.

Fidesz a KDNP vydali minulý štvrtok vyhlásenie, v ktorom vyjadrili podporu rozširovaniu a posilňovaniu NATO. V súčasnosti však podľa nich súhlas Maďarska pre vstup do NATO požadujú krajiny, ktoré v posledných rokoch Maďarsko často urážali a nespravodlivo obviňovali.