Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Guterres: Cestovné obmedzenia pre obavy z variantu omikron sú neúčinné

Generálny tajomník OSN António Guterres, fot z archívu. Foto: TASR/AP

Guterres tiež uviedol, že krajiny, ktoré oznámili výskyt nového variantu, by nemali byť "kolektívne trestané za to, že sa so svetom podelili o dôležité vedecké údaje".

New York 2. decembra (TASR) - Generálny tajomník OSN António Guterres v stredu kritizoval obmedzenia cestovania z niektorých krajín zavedené pre obavy zo šírenia nového koronavírusového variantu omikron. Podľa neho sú takéto opatrenia "neférové a neefektívne", píše agentúra AFP.

"Pri víruse, ktorý pri šírení skutočne nepozná hranice, sú cestovné obmedzenia, ktoré izolujú ktorúkoľvek krajinu alebo región, nielen hlboko nespravodlivé a represívne - ale aj neúčinné," povedal Guterres na tlačovej konferencii, pričom naopak vyzval na zvýšenie testovacích kapacít pre cestujúcich.

Guterres tiež uviedol, že krajiny, ktoré oznámili výskyt nového covidového variantu, by nemali byť "kolektívne trestané za to, že sa so svetom podelili o dôležité vedecké údaje". Zároveň zopakoval apel na vlády, aby "spoločne so zavedením ďalších vhodných a skutočne účinných opatrení" rozšírili testovacie kapacity pre cestujúcich. "Toto je jediný spôsob, ako znížiť riziko prenosu tohto ochorenia a zároveň umožniť ľuďom ďalej cestovať," dodal.

Nový variant omikron po prvý raz hlásili 24. novembra z JAR. Odvtedy ho zaznamenali aj v ďalších krajinách v južnej časti Afriky, ako aj v Hongkongu, Izraeli, Kanade, USA a mnohých európskych krajinách. Viaceré štáty v súčasnosti prijímajú obmedzenia vrátane rušenia leteckých spojení z krajín južnej Afriky.

Proti týmto reštrikciám sa postavila aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) pre obavy, že sú nespravodlivé a môžu ostatné krajiny odradiť od riadneho zisťovania výskytu ďalších nových variantov. Členské krajiny WHO vyzvala, aby zachovali pokoj a v súvislosti s novým variantom omikron, ktorý vyvolal po celom svete paniku, prijali "racionálne" opatrenia.