Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Guterres: Izraelský zákon je v rozpore s medzinárodným právom

Nový generálny tajomník OSN António Guterres. Foto: TASR/AP

Zákon, ktorý môže ešte zrušiť izraelský najvyšší súd, sa zatiaľ týka 16 osád na Západnom brehu Jordánu. Štátu umožňuje konfiškáciu súkromných pozemkov Palestínčanov.


New York 7. februára (TASR) - Izraelský zákon, ktorým krajina spätne legalizuje okolo 4000 príbytkov pre židovských osadníkov v okupovanom Predjordánsku, aj keď boli postavené protiprávne na súkromných pozemkoch Palestínčanov, je v rozpore s medzinárodným právom, domnieva sa generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres, ktorý súčasne v tejto súvislosti vyjadril hlboké poľutovanie nad pondelkovým schválením tejto legislatívnej normy v Knesete.

Podľa dnešného Guterresovho komuniké bude mať prijatie zákona pre Izrael podstatné právne dôsledky.

Generálny tajomník OSN súčasne konštatoval, že sa treba vyhnúť opatreniam, ktoré môžu zmariť úsilie medzinárodného spoločenstva o riešenie blízkovýchodného konfliktu vznikom dvoch štátov, a všetky s tým súvisiace otázky treba riešiť cestou rokovaní.

Zákon podporilo v treťom a zároveň poslednom čítaní 60 zo 120 poslancov Knesetu, 52 hlasovalo proti. Zostávajúci zákonodarcovia vrátane premiéra Benjamina Netanjahua neboli prítomní v rokovacej sále.

Ultrapravicoví politici chceli prijatím tejto právnej normy, ktorá predpokladá odškodnenie palestínskych vlastníkov pôdy, zabrániť ďalšiemu vysťahovaniu nelegálnych osád.

Zákon, ktorý môže ešte zrušiť izraelský najvyšší súd, sa zatiaľ týka 16 osád na Západnom brehu Jordánu. Štátu umožňuje konfiškáciu súkromných pozemkov Palestínčanov, na ktorých si židovskí osadníci "nevedomky alebo na príkaz štátu" postavili domy. Ich majitelia nimi nemôžu disponovať až do konečného rozhodnutia o budúcom štatúte príslušného územia, prináleží im však finančné odškodnenie alebo - ak je to možné - kompenzácia vo forme alternatívneho pozemku.

Generálny prokurátor Avichaj Mandelblit však varoval, že nový zákon porušuje izraelské právo, a avizoval, že ho nebude obhajovať na súdoch. Vyjadril tiež obavu, že by mohol podnietiť žaloby na Izrael podané na Medzinárodnom trestnom súde.

Vo viac ako 200 osadách v Predjordánsku a vo východnom Jeruzaleme žije približne 600.000 Izraelčanov. Izrael rozlišuje medzi osadami povolenými vládou a nelegálnym osídlením, ktoré je legalizované spätne zákonom. Z medzinárodného hľadiska sú ale všetky takéto osady nelegálne a predstavujú prekážku pre blízkovýchodný mierový proces.

Predstaviteľ OSN: Izraelský zákon o osadách je prekročením pomyselnej hranice

Novoprijatý zákon, ktorý má zlegalizovať tisíce príbytkov izraelských osadníkov v okupovanom Predjordánsku, znamená prekročenie pomyselnej "červenej čiary". Osobitný koordinátor OSN pre blízkovýchodný mierový proces Nikolaj Mladenov sa tak dnes vyjadril v reakcii na pondelkové schválenie tejto legislatívnej normy izraelským parlamentom.

Zákon upravujúci štatút príbytkov postavených pre osadníkov na súkromných pozemkoch Palestínčanov v Predjordánsku podľa Mladenova "otvára cestu k potenciálnej anexii" tohto palestínskeho územia. Upozornil, že ak Izrael pristúpi k upevneniu svojej kontroly nad Predjordánskom, ohrozí tým medzinárodne podporovaný zámer vytvoriť palestínsky štát na základe vyrokovanej mierovej dohody.

"Bude to mať drastické právne dôsledky pre Izrael a pre povahu jeho demokracie," povedal koordinátor s tým, že ide o "prekročenie veľmi, veľmi hrubej červenej čiary".

Prijatie zákona, ktorý sa týka približne 4000 obydlí v izraelských osadách na území Predjordánska, medzitým odsúdili okrem predstaviteľov palestínskej samosprávy aj viaceré zahraničné vlády.

Britský štátny tajomník pre Blízky východ Tobias Ellwood vyhlásil, že uvedený krok "poškodzuje vzťahy Izraela s jeho zahraničnými partnermi". Vyjadril sa tak iba deň po stretnutí izraelského premiéra Benjamina Netanjahua s britskou premiérkou Theresou Mayovou v Londýne.

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Marc Ayrault podobne ako Mladenov vyhlásil, že novoprijatý zákon ide proti tzv. dvojštátnemu riešeniu izraelsko-palestínskeho konfliktu. "Hrozí, že napätie v tomto regióne sa ešte viac vyostrí," dodal a poukázal na nedávnu rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN, ktorá jasne pripomenula, že osídľovacia politika Izraela je v rozpore s medzinárodným právom.

V podobnom duchu sa vyjadrilo aj ministerstvo zahraničných vecí Nemecka, podľa ktorého uvedený krok vyvolal "sklamanie mnohých ľudí v Nemecku, ktorí stoja v hlbokej súdržnosti na strane Izraela".

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás po stretnutí s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom v Paríži povedal, že novoprijatý izraelský zákon je agresiou voči Palestínčanom a odporuje medzinárodnému právu. "My chceme mier... ale to, čo robí Izrael, smeruje k jednému štátu založenému na apartheide," dodal niekoľko hodín po tom, ako generálny tajomník Organizácie pre oslobodenie Palestíny Sáib Irikát vo vyjadrení pre agentúru AP použil výraz "posledný klinec do rakvy dvojštátneho riešenia".

Palestínska ministerka pre cestovný ruch a staroveké pamiatky Rúlá Maájaová dnes apelovala na medzinárodné spoločenstvo, aby potrestalo Izrael za tento zákon.

Izraelskí ultrapravicoví politici chceli prijatím právnej normy, ktorá predpokladá odškodnenie palestínskych vlastníkov pôdy, zabrániť ďalšiemu vysťahovaniu nelegálnych osád v Predjordánsku. Zákon, ktorý ešte môže zrušiť izraelský najvyšší súd, sa zatiaľ týka 16 osád.