Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Guterres je znepokojený pozastavením účasti Ruska na obilnej dohode

Generálny tajomník OSN António Guterres. Foto: TASR/AP

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v nedeľu informoval, že s Guterresom hovoril o koordinácií opatrení zameraných na zachovanie exportu z Ukrajiny.

New York 30. októbra (TASR) - Generálny tajomník OSN António Guterres vyjadril v nedeľu "hlboké znepokojenie" nad zastavením vývozu ukrajinského obilia po Čiernom mori, ku ktorému došlo po tom, ako Rusko v sobotu oznámilo, že pozastavuje svoju účasť na tzv. obilnej dohode. Informuje o tom agentúra AFP.

"Generálny tajomník (OSN) je hlboko znepokojený pretrvávajúcou situáciou týkajúcou sa čiernomorskej obilnej iniciatívy," povedal Guterresov hovorca. "Rozhodol sa o deň odložiť svoj odchod na summit Ligy arabských štátov (LAŠ), aby sa mohol venovať tejto otázke," uviedol ďalej hovorca.

Guterres podľa slov svojho hovorcu pokračuje "v intenzívnych kontaktoch" s cieľom dosiahnuť zrušenie ruského pozastavenia účasti na tejto čiernomorskej obilnej dohode, ako aj obnovenie a úplnú implementáciu tejto iniciatívy zameranej na uľahčenie vývozu potravín a hnojív z Ukrajiny aj Ruska.

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v nedeľu informoval, že s Guterresom hovoril o koordinácií opatrení zameraných na zachovanie exportu z Ukrajiny. Dodal pritom, že "Rusko sa musí vrátiť k (obilnej) dohode".

Dohodu o odblokovaní ukrajinských čiernomorských prístavov podpísali separátne Rusko a Ukrajina s Tureckom a OSN koncom júla v Istanbule, pričom jej platnosť mala vypršať 19. novembra. Dohoda má zásadný význam pre zmiernenie globálnej potravinovej krízy spôsobenej vojnou na Ukrajine, uvádza AFP.

Rusko v sobotu pozastavilo svoju účasť na tejto dohode v dôsledku sobotného dronového útoku na ruské plavidlá na Kryme, z ktorého Moskva obvinila Ukrajinu. Kyjev tieto obvinenia popiera a tvrdí, že Moskva útok využila len ako "falošnú zámienku" na to, aby odstúpila od obilnej dohody.