Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Guterres: Klimatické sľuby sú prázdne, ak sa nevzdáme fosílnych palív

Generálny tajomník OSN António Guterres, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Viac ako 200 vedcov poslalo na konferenciu COP26 otvorený list, v ktorom vyzvali zúčastnené krajiny, aby prijali okamžité, rázne, rýchle, trvalé a rozsiahle opatrenia.

Glasgow 11. novembra (TASR) - Klimatické sľuby počas konferencie OSN o klimatickej zmene (COP26) v Glasgowe sú "prázdne", ak štáty sveta budú pokračovať v investíciách do ropy, plynu a uhlia. Vyhlásil to vo štvrtok generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres. Citovala ho agentúra AFP.

"Sľuby sú prázdne, ak priemysel fosílnych palív stále dostáva miliardové dotácie. Oznámenia tu v Glasgowe sú povzbudivé, ale ani zďaleka nestačia," povedal Guterres.

Zástupcovia takmer 200 krajín sa zišli na COP26 s cieľom udržať "globálne otepľovanie na uzde" a v rámci cieľa, vyplývajúceho z Parížskej klimatickej dohody, obmedziť nárast globálnej teploty. AFP však pripomína, že zatiaľ čo sa vyjednávači snažia dohodnúť na konkrétnych a prísnych záväzkoch, globálne emisie skleníkových plynov naďalej rastú.

Viac ako 200 vedcov poslalo vo štvrtok na konferenciu otvorený list, v ktorom vyzvali zúčastnené krajiny, aby prijali "okamžité, rázne, rýchle, trvalé a rozsiahle opatrenia" na zastavenie globálneho otepľovania. Podľa AFP sa však len hŕstka účastníckych štátov zaviazala postupne ukončiť ťažbu ropy a plynu.