Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Guterres: Ľudské práva sú terčom útokov po celom svete

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Šéf OSN predovšetkým upozornil na prenasledovanie menšín a násilie voči ženám a dievčatám.

Ženeva 24. februára (TASR) - Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres vyzval v pondelok na kroky proti čoraz častejším útokom voči ľudským právam vo svete. Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej šéf OSN predovšetkým upozornil na prenasledovanie menšín a násilie voči ženám a dievčatám.

"Na ľudské práva sa útočí," povedal Guterres na otvorení hlavného výročného zasadnutia Rady OSN pre ľudské práva (UNHRC) v Ženeve.

Vo svojom úvodnom prejave upozornil na obrovské rozdiely a politickú polarizáciu, ku ktorým dochádza v mnohých krajinách, ako aj na rastúci strach.

Moci sa podľa neho ujala zvrátená politická aritmetika, ktorá rozdeľuje ľudí a tým sa narúša "právny štát".

Upozornil, že civilistov "väznia vo vojnových enklávach vyhladovaných a bombardujú ich v jasnom rozpore s medzinárodným právom". "Obchodovanie s ľuďmi ovplyvňuje každý región na svete," konštatoval.

Guterres ďalej uviedol, že ženy a dievčatá sú "zotročované, vykorisťované a zneužívané", aktivisti sú väznení, skupiny náboženských a etnických menšín sú prenasledované a menšiny, domorodé obyvateľstvo, migranti, utečenci, komunita LGBTI sú znevažovaní ako "tí iní", pričom sú týraní činmi nenávisti.

Guterres v tejto súvislosti spustil "výzvu na kroky" v rámci celého systému OSN, adresoval ju aj vládam, poslancom, súkromnému sektoru, občianskej spoločnosti a "ľuďom kdekoľvek".