Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Guterres odsúdil antisemitizmus, žiada viac vzdelávania o holokauste

Generálny tajomník OSN António Guterres. Foto: TASR/AP

Takisto privítal rezolúciu, ktorou Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (VZ OSN) vo štvrtok 20. januára odsúhlasilo definíciu popierania holokaustu.

New York 26. januára (TASR) - Generálny tajomník OSN António Guterres v utorok odsúdil oživenie antisemitizmu a upozornil na nedostatky vo vzdelávaní o holokauste. Ľudí na celom svete vyzval, aby odolávali "nenávisti a predsudkom", napísala v stredu agentúra AP.

Guterres sa v utorok večer zúčastnil na spomienkovej slávnosti v synagóge na newyorskom Manhattane pri príležitosti štvrtkového (27. januára) Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu.

Šéf Organizácie Spojených národov (OSN) je podľa svojich slov znepokojený svojim nedávnym zistením, že o holokauste vie sotva polovica dospelých ľudí na svete. Nedostatok vedomostí u mladých generácií sa podľa neho stáva čoraz výraznejším.

"Naša odpoveď na nevedomosť musí byť vzdelávanie," povedal. "Vlády všade na svete majú povinnosť učiť o hrôzach holokaustu," zdôraznil.

Guterres povedal, že v spojitosti s vzostupom antisemitizmu, "najstaršieho druhu nenávisti a predsudkov", sa objavujú nové správy o útokoch, slovných urážkach, znesväcovaní židovských cintorínov či vandalizme v synagógach. Pripomenul i nedávnu rukojemnícku drámu v americkom štáte Texas, kde 44-ročný muž v sobotu 15. januára zadržiaval viacero osôb. Šéf OSN upozornil aj na konšpiračné teórie a pokusy o popieranie či skresľovanie holokaustu – najmä na internete.

Takisto privítal rezolúciu, ktorou Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (VZ OSN) vo štvrtok 20. januára odsúhlasilo definíciu popierania holokaustu.

Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu vyhlásilo VZ OSN 1. novembra 2005 na svojom 42. plenárnom zhromaždení s cieľom pripomínať si každý rok utrpenie miliónov židovských obetí holokaustu počas druhej svetovej vojny. Zvolený dátum sa symbolicky viaže k 27. januáru 1945, keď Červená armáda oslobodila koncentračný a vyhladzovací tábor Auschwitz-Birkenau.

Utorková slávnosť v newyorskej synagóge sa konala prostredníctvom videokonferencia z dôvodu pandémie ochorenia COVID-19, pripomína AP.