Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Guterres odsúdil iránsky útok na Izrael

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Iránsky bezprecedentný útok na Izrael odsúdili aj Británia, Francúzsko, Európska únia, Nemecko i Kanada.

New York 14. apríla (TASR) - Generálny tajomník OSN António Guterres dôrazne odsúdil iránsky útok na Izrael. Podľa neho ide o "závažnú eskaláciu" a vyzval na zastavenie nepriateľských akcií, aby sa predišlo ničivému regionálnemu konfliktu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Som hlboko znepokojený veľmi skutočným nebezpečenstvom ničivej eskalácie v celom regióne. Naliehavo vyzývam všetky strany, aby zachovali maximálnu zdržanlivosť a vyhli sa akémukoľvek konaniu, ktoré by mohlo viesť k rozsiahlym vojenským konfrontáciám na viacerých frontoch na Blízkom východe," uviedol Guterres vo vyhlásení s tým, že opakovane zdôrazňoval, že tento región ani svet si nemôžu dovoliť ďalšiu vojnu.

Iránsky bezprecedentný útok na Izrael odsúdili aj Británia, Francúzsko, Európska únia, Nemecko i Kanada. Saudská Arábia a Egypt vyzvali na maximálne zachovanie zdržanlivosti.



Hovorca izraelskej armády Daniel Hagari informoval, že Irán od soboty večera vypálil na Izrael vyše 200 dronov, balistických rakiet aj striel s plochou dráhou letu. Väčšinu z nich sa podľa neho podarilo zostreliť mimo Izraela, pričom niekoľko striel dopadlo na jeho územie, čo spôsobilo mierne škody na izraelskej vojenskej základni.

Iránska štátna agentúra IRNA pritom vo svojej správe hovorila o úspešných zásahoch "najdôležitejšej izraelskej základni v Negeve" spôsobených raketou dlhého doletu Chajbar Šekan.

Z juhu Izraela hlásili zranené desaťročné dievča, dodal Hagari s tým, že útok sa ešte neskončil.

Na obrane Izraela sa podľa médií podieľajú americké aj britské letectvá. Nemenované zdroje pre agentúru Reuters uviedli, že jordánske vzdušné sily zostrelili desiatky iránskych dronov, ktoré narušili vzdušný priestor krajiny a smerovali do Izraela.

Agentúra DPA s odvolaním sa na izraelské úrady medzičasom informovala, že Izraelčania sa už nemusia zdržiavať v blízkosti bezpečných úkrytov. Naďalej však zostávajú v platnosti vopred oznámené obmedzenia zhromažďovania a zrušenie všetkých vzdelávacích aktivít a školských výletov.