Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Guterres odsúdil smrť novinárky; Palestínčania sa chcú obrátiť na ICC

Na archívnej snímke z 20. januára 2022 generálny tajomník OSN António Guterres. Foto: TASR/AP

Táto palestínska novinárka prišla o život v stredu počas prestreliek v utečeneckom tábore Džanín, ktoré vypukli medzi izraelskými jednotkami a ozbrojenými Palestínčanmi.

New York 12. mája (TASR) - Generálny tajomník OSN António Guterres vyjadril zdesenie nad smrťou novinárky televízie al-Džazíra Šírín abú Aklaovej a žiada nezávislé vyšetrovanie. Palestínska samospráva sa plánuje obrátiť na Medzinárodný trestný súd (ICC). TASR správu prevzala vo štvrtok z webovej stránky stanice BBC.

Táto palestínska novinárka prišla o život v stredu počas prestreliek v utečeneckom tábore Džanín, ktoré vypukli medzi izraelskými jednotkami a ozbrojenými Palestínčanmi. Obe strany sa teraz navzájom obviňujú zo zodpovednosti za smrteľné zranenie novinárky.

Guterres v noci na štvrtok "príslušné úrady požiadal, aby uskutočnili nezávislé a transparentné vyšetrovanie tohto incidentu a zaistili, že voči zodpovedným osobám bude vyvedená zodpovednosť".

"Generálny tajomník odsudzuje všetky útoky a zabitia novinárov a zdôrazňuje, že novinári sa nikdy nesmú stať terčmi násilia," uviedol Guterres vo vyhlásení zverejnenom prostredníctvom svojho hovorcu.

O nezávislé a transparentné vyšetrovanie požiadali aj USA a Európska únia. Palestínsky prezident Mahmúd Abbás však povedal, zabitie novinárky abú Aklaovej okamžite posunie Medzinárodnému trestnému súdu (ICC) v Haagu. Abbás vo štvrtok na "štátnom" spomienkovom akte na pamiatku novinárky vyhlásil, že za jej smrť je "plne zodpovedný" Izrael.

Palestínska samospráva už predtým odmietla návrhy Izraela na spoločné vyšetrovanie, pretože podľa svojich vyjadrení Izraelčanom "nedôveruje". ICC a ani izraelská vláda sa k záležitosti bezprostredne nevyjadrili.

Izrael neuznáva právomoci tohto súdu a odmieta spolupracovať na vyšetrovaní možných vojnových zločinov na okupovaných územiach, pripomína BBC.