Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Guterres sa k diplomatickému bojkotu zimnej olympiády nepridá

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Spojené štáty začiatkom týždňa uviedli, že americkí športovci sa na hrách zúčastnia, USA však do Číny nevyšlú diplomatickú delegáciu na protest proti porušovaniu ľudských práv v krajine.

New York 9. decembra (TASR) - Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres sa zúčastní na otvorení nadchádzajúcich zimných olympijských hier v čínskom Pekingu, potvrdil vo štvrtok jeho hovorca Stéphane Dujarric. Informovala o tom agentúra AFP.

Vyhlásenie prišlo po tom, čo diplomatický bojkot zimnej olympiády v čínskej metropole oznámili Spojené štáty a vzápätí ich nasledovalo niekoľko ďalších západných krajín.

"Generálny tajomník dostal pozvánku od Medzinárodného olympijského výboru (MOV) na účasť na otvorení zimných hier v Pekingu a prijal ju," povedal Dujarric reportérom.

Spojené štáty začiatkom týždňa uviedli, že americkí športovci sa na hrách zúčastnia, USA však do Číny nevyšlú diplomatickú delegáciu na protest proti porušovaniu ľudských práv v krajine, pripomína AFP. Diplomatický bojkot zimnej olympiády vzápätí ohlásili Austrália, Británia i Kanada.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok uviedol, že jeho krajina nemá v pláne pridať sa k bojkotu a takýto krok označil za "bezvýznamný".

Čína medzitým spomínané krajiny upozornila, že "zaplatia cenu" za bojkot. Ľudskoprávne skupiny úsilie vedené USA podporili. Riaditeľka organizácie Human Rights Watch (HRW) pre Čínu Sophie Richardsonová ho nazvala "kľúčovým krokom k zastaveniu zločinov čínskej vlády proti ľudskosti, ktorých terčom sú Ujguri a ďalšie turkické komunity", pripomína AFP.