Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Guterres: Situácia v etiópskom Tigraji sa vymyká spod kontroly

Na archívnej snímke z generálny tajomník OSN António Guterres. Foto: TASR/AP

Podľa šéfa OSN sa takmer dvojročný konflikt medzi etiópskou vládou a tigrajskými jednotkami nedá vyriešiť vojenským spôsobom.

New York 17. októbra (TASR) - Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres v pondelok uviedol, že ozbrojený konflikt v etiópskom zväzovom štáte Tigraj "sa vymyká spod kontroly" a vyzval na okamžité ukončenie bojov. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP a stanice BBC.

"Civilné obyvateľstvo platí (za konflikt) strašnú cenu. Násilie a skaza dosiahli alarmujúcu úroveň," povedal Guterres pred novinármi. Dodal, že boje v Tigraji musia okamžite prestať.

"Svojvoľné útoky na obývané oblasti zabíjajú deň čo deň čoraz viac nevinných ľudí, ničia kľúčovú infraštruktúru a zamedzujú prístup obyvateľov k životne dôležitým službám," uviedol Guterres vo vyhlásení.

Podľa šéfa OSN sa takmer dvojročný konflikt medzi etiópskou vládou a tigrajskými jednotkami nedá vyriešiť vojenským spôsobom. Vyzval tiež na stiahnutie eritrejských vojakov, ktorí bojujú na strane vlády Etiópie, a rovnako aj na obnovenie rokovaní medzi oboma zainteresovanými stranami.

"OSN je pripravená podporovať Africkú úniu (AÚ) všemožnými spôsobmi, aby sa nočná mora Etiópčanov skončila," dodal Guterres.

Konflikt na severe Etiópie vypukol v novembri roku 2020, keď sa etiópsky premiér Abiy Ahmed vojenskou silou rozhodol zvrhnúť regionálnu vládu vedenú TPLF. V marci 2022 bojujúce strany uzavreli prímerie, ktoré v auguste prerušilo obnovenie bojov.

Etiópska vláda sa v pondelok opätovne zaviazala, že bude viesť mierové rozhovory pod vedením AÚ. Zároveň však prijme "obranné opatrenia" vrátane obsadenia letísk a ďalších federálnych zariadení v Tigraji.