Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Guterres upozornil na ignorovanie právneho štátu a hrozbu bezprávia

Ilustračná foto Foto: TASR/AP

V spojitosti s porušovaním zásad právneho štátu poukázal v prvom rade na ruskú inváziu na Ukrajine.

New York 13. januára (TASR) - Generálny tajomník OSN vo štvrtok upozornil na ignorovanie zásad právneho štátu a vyzval na dodržiavanie medzinárodného práva. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

"Od malých dedín až po globálne javisko je právny štát všetko, čo stojí medzi mierom a brutálnym bojom o moc a zdroje," povedal Guterres na pôde Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN).

"Všetky krajiny vyzývam, aby presadzovali ideály a hodnoty Charty OSN a Všeobecnej deklarácie ľudských práv a dodržiavali medzinárodné právo," uviedol.

V spojitosti s porušovaním zásad právneho štátu poukázal v prvom rade na ruskú inváziu na Ukrajine. Tento konflikt podľa jeho slov spôsobil "humanitárnu katastrofu" i katastrofu v oblasti ľudských práv, traumatizoval celú generáciu detí a urýchlil svetovú potravinovú a energetickú krízu.

Šéf OSN pripomenul štátne prevraty v oblasti Sahelu v Afrike, nezákonný severokórejský program rozvoja jadrových zbraní a obmedzovanie práv žien a dievčat v Afganistane.

Pripomenul aj zlyhanie právneho štátu v Mjanmarsku, kde armáda vo februári 2021 zvrhla vládu, čo vyvolalo prejavy násilia a vážne porušenia ľudských práv. Hovoril aj o oslabených zásadách právneho štátu na Haiti.

Guterres odsúdil nezákonné zabíjanie a extrémistické činy proti Izraelčanom a Palestínčanom v roku 2022 a vyjadril znepokojenie s rozširovaním izraelských osád v Predjordánsku.