Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Guterres vyzval na finančnú pomoc pre povodňami zničený Pakistan

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres. Foto: TASR/AP

Povodne, ktoré podľa mnohých súvisia s klimatickými zmenami, výrazne poškodili pakistanskú ekonomiku.

Ženeva 9. januára (TASR) - Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres vyzval v pondelok na "obrovské investície", ktoré by pomohli Pakistanu vysporiadať sa s následkami vlaňajších zničujúcich povodní. Pakistan sa podľa neho stal "dvojitou obeťou" klimatických zmien a "morálne zbankrotovaného svetového finančného systému". TASR správu prevzala od agentúry AFP.

"Nijaká krajina si nezaslúži zažiť to, čo sa stalo Pakistanu," uviedol Guterres na medzinárodnej konferencii v Ženeve určenej na vyzbieraní financií na pomoc Pakistanu.

Jednodňová darcovská konferencia má pomôcť Pakistanu spamätať sa zo zničujúcich povodní. Zasiahli až tretinu územia krajiny, vyžiadali si vyše 1700 obetí a ovplyvnili život ďalších 33 miliónov ľudí.

Pakistanský minister zahraničných vecí Bilawal Bhutto Zardari označil na začiatku konferencie povodne za "klimatickú katastrofu monumentálnych rozmerov" a uviedol, že jeho krajina potrebuje od medzinárodných spojencov získať osem miliárd dolárov na obnovu krajiny zničenej povodňami, píše agentúra Reuters.

Povodne, ktoré podľa mnohých súvisia s klimatickými zmenami, výrazne poškodili pakistanskú ekonomiku. V ich dôsledku bolo vysídlených asi osem miliónov ľudí. Odhaduje sa, že obnova krajiny bude po povodniach stáť vyše 16 miliárd dolárov.