Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Guterres vyzval na otvorenie humanitárnych koridorov pre región Tigraj

Generálny tajomník OSN António Guterres, archívne foto. Foto: TASR/AP

V štáte Tigraj už tretí týždeň pokračuje kontroverzná vojenská operácia, ktorú premiér Abiy Ahmed označil za nevyhnutný krok pre nastolenie práva a poriadku v krajine.

New York 21. novembra (TASR) - Generálny tajomník OSN António Guterres v piatok vyzval na otvorenie humanitárnych koridorov pre civilistov, ktorých postihli boje v severoetiópskom regióne Tigraj. Informovala o tom v piatok agentúra AFP.

"Sme veľmi znepokojení situáciou v Etiópii," povedal generálny tajomník novinárom v New Yorku. Zároveň varoval pred "dramatickými humanitárnymi dôsledkami, a to aj v susednom Sudáne".

"Žiadame o úplné rešpektovanie medzinárodného humanitárneho práva a tiež o otvorenie humanitárnych koridorov," dodal Guterres, podľa ktorého etiópske orgány doteraz neprijímali žiadnu formu externej mediácie.

V štáte Tigraj už tretí týždeň pokračuje kontroverzná vojenská operácia, ktorú premiér Abiy Ahmed označil za nevyhnutný krok pre nastolenie práva a poriadku v krajine. Konflikt medzi federálnymi jednotkami a príslušníkmi Ľudového frontu oslobodenia Tigraja (TPLF) si vyžiadal stovky životov na oboch stranách a jeho následkom z Etiópie utieklo 30.000 obyvateľov do susedného Sudánu.

Etiópsky premiér, ktorý je minuloročným laureátom Nobelovej ceny mieru, obvinil TPLF, ktorý bol pri moci počas troch rokov pred jeho nástupom do funkcie v roku 2018, zo snahy o destabilizáciu jeho vlády.

Tigrajci sú etnikom, ktoré tvorí asi päť percent etiópskeho obyvateľstva. Dlhé roky mali v etiópskej politike dominantné postavenie. Ich vplyv zoslabol, keď sa v roku 2018 dostal k moci Abiy Ahmed pochádzajúci z najväčšieho etiópskeho etnika Oromo.

Abiy po nástupe do funkcie v roku 2018 oznámil rozsiahle politické reformy. Tie mu síce priniesli Nobelovu cenu za mier, ale viedli k marginalizácii TPLF, ktorý dominoval v etiópskej vládnucej koalícii. TPLF neskôr koalíciu opustil a v septembri v štáte Tigraj zorganizoval miestne voľby ako prejav vzdoru proti federálnej vláde.