Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Guvernér Cuomo odmietol obvinenia z nevhodných dotykov a obťažovania

Na archívnej snímke z 8. marca 2021 newyorský guvernér Andrew Cuomo hovorí v New Yorku. Foto: TASR/AP

To nie som ja a ani som to nikdy nebol, reagoval na obvinenia Cuomo.

New York 3. augusta (TASR) - Guvernér amerického štátu New York Andrew Cuomo v utorok odmietol obvinenia zo sexuálneho obťažovania, informovala agentúra AFP.

"Nikdy som sa nikoho nedotýkal nevhodným spôsobom a ani som nikomu nedával nevhodné sexuálne návrhy,"> povedal Cuomo. "To nie som ja a ani som to nikdy nebol," uviedol a dodal, že vyjadrenie k obvineniam zverejnil na svojej webovej stránke.

Newyorská prokurátorka Letitia Jamesová v utorok oznámila závery vyšetrovania, na základe ktorých Cuomo sexuálne obťažoval viacero súčasných a bývalých štátnych zamestnankýň. Viacero amerických zákonodarcov a politikov Cuoma vyzvalo, aby odstúpil z funkcie.

Starosta mesta New York Bill de Blasio žiadal, aby Cuomo odstúpil alebo aby sa voči nemu okamžite začal proces ústavnej obžaloby – impeachmentu.

"Je viac ako jasné, že Andrew Cuomo nie je spôsobilý na to, aby zastával úrad a ďalej už nemôže byť guvernérom," vyhlásil de Blasio. "Musí odstúpiť a ak bude aj naďalej odolávať a útočiť na vyšetrovateľov, ktorí konali svoju prácu, mal by sa proti nemu okamžite začať proces impeachmentu," napísal.

Predsedníčka parlamentného klubu Republikánskej strany Elise Stefaniková na Twitteri napísala, že "Cuomo musí odstúpiť a následne musí byť okamžite zatknutý".

Predseda dolnej komory zákonodarného zboru štátu New York Carl Heastie povedal, že zákonodarcovia ešte správu vyšetrovateľov preskúmajú. Cuomo však podľa jeho slov "nie je vhodný" na to, aby zastával úrad. Rovnako sa vyjadrila i demokratická senátorka Andrea Stewartová-Cousinsová.

Prokurátorka Jamesová vyšetrovaním v marci poverila dvoch právnikov po tom, ako viacero žien Cuoma obvinilo, že sa nevhodne dotýkal a sexuálne obťažoval ženy, ktoré s ním pracovali – alebo ktoré stretol na verejných udalostiach. Cuomo tieto obvinenia odmietal rovnako ako výzvy na rezignáciu.