Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Guvernér lotyšskej centrálnej banky odmietol obvinenia z korupcie

Na archívnej snímke z 13. júla 2007 guvernér lotyšskej centrálnej banky Ilmars Rimševičs. Foto: TASR/AP

Odstúpenie v tejto chvíli by znamenalo víťazstvo tých, ktorí ho falošne obvinili, on by stratil šancu na obhajobu, uviedol Rimševičs.

Riga 20. februára (TASR) - Guvernér lotyšskej centrálnej banky Ilmars Rimševičs odmietol obvinenia z korupcie a napriek výzvam na odstúpenie zostáva vo funkcii.

"Rozhodol som sa, že neodstúpim, pretože som nevinný," povedal v utorok Rimševičs na tlačovej konferencii, ktorú zvolal. "Od nikoho som nepožadoval úplatok, ani som žiaden neprijal." Rimševičs vyhlásil, že je obeťou koordinovanej kampane niektorých lotyšských bánk, ktoré chcú naštrbiť povesť Lotyšska a autoritu centrálnej banky.

Podľa vlastných slov dostal vyhrážky smrťou, o ktorých informoval bezpečnostné zložky. Odstúpenie v tejto chvíli by znamenalo víťazstvo tých, ktorí ho falošne obvinili, on by stratil šancu na obhajobu, uviedol Rimševičs.

Guvernéra lotyšskej centrálnej banky cez víkend dočasne zatkli. Podľa Úradu na boj s korupciou KNAB mal 52-ročný Rimševičs požadovať úplatok vo výške 100.000 eur. Po zaplatení kaucie v rovnakej výške ho v pondelok (19. 2.) prepustili.

Šéf parlamentného obranného výboru z dôvodu negatívneho vplyvu korupčnej aféry na povesť Lotyšska navrhol zapojenie medzinárodných vyšetrovateľov. Podľa Ainarsa Latkovskisa by Lotyšsko malo požiadať o podporu americkú FBI a Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF). Vyšetrený by mal byť aj postup pri škandále jednej z najväčších lotyšských bánk ABLV.

ABLV sa dostala do pozornosti finančných úradov v USA a Európskej centrálnej banky (ECB) pre podozrenie z prania špinavých peňazí. Lotyšský dohľad nad finančným a kapitálovým trhom v pondelok zmrazil obchody banky. Spojené štáty obvinili ABLV, že porušila sankcie uvalené na Severnú Kóreu. Banka obvinenia odmietla.

Podľa Rimševičsa ABLV v piatok (16. 2.) požiadala lotyšskú centrálnu banku o finančnú pomoc vo výške 1 miliardy eur, ktorú odmietla. Len niekoľko hodín potom boli prehľadané kancelárie centrálnej banky.

Väčšinový akcionár lotyšskej Norvik Banka povedal pre agentúru AP, že Rimševičs od roku 2015 pravidelne cez prostredníka požadoval úplatky. Guvernér centrálnej banky obvinenia kategoricky poprel a naopak tvrdí, že Norvik Banka sa snaží ovplyvniť svoju žalobu na lotyšský štát v hodnote 200 miliónov eur.

Premiér Maris Kučinskis rovnako ako ministerka financií Dana Reizniece-Ozola vyčítajú Norvik Banka, že sa snaží podkopať integritu lotyšského finančného systému. Banka podľa nich musí predložiť dôkazy pre svoje obvinenia.

Podľa KNAB však prebiehajúce vyšetrovanie Rimševičsa nemá nič spoločného s ABLV alebo Norvik Banka, ani s iným finančným inštitútom, ktorý by aktuálne pôsobil v Lotyšsku.

Rimševičs je na čele lotyšskej centrálnej banky od roku 2001 a ako jej šéf je tiež od roku 2014, keď krajina prijala euro, členom Rady guvernérov ECB. V roku 2013 sa začalo už jeho tretie 6-ročné funkčné obdobie. Vysoko postavení lotyšskí politici požadujú, aby Rimševičs pre obvinenia z korupcie odstúpil. ECB sa k prípadu zatiaľ odmietla vyjadriť.

Podľa lotyšskej legislatívy môže parlament predčasne odvolať guvernéra centrálnej banky len po jeho rezignácii alebo v prípade ťažkých pochybení. Vina mu však musí byť dokázaná právoplatným súdnym rozsudkom.