Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Guvernéri MAAE potvrdili znovuzvolenie generálneho riaditeľa Grossiho

Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Mariano Grossi počas zasadnutia Rady guvernérov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) vo Viedni 6. marca 2023. Foto: TASR/AP

Rozhodnutie bolo formalitou, keďže o funkciu sa neuchádzal žiaden ďalší kandidát.

Viedeň 10. marca (TASR) - Rada guvernérov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) v piatok potvrdila znovuzvolenie Argentínčana Rafaela Grossiho pre druhé štvorročné obdobie vo funkcii generálneho riaditeľa MAAE. Uviedli to diplomati po zasadnutí za zatvorenými dverami. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

Rozhodnutie bolo formalitou, keďže o funkciu sa neuchádzal žiaden ďalší kandidát. Rada guvernérov MAAE schválila opätovné vymenovanie Grossiho aklamáciou, čiže sa nehlasovalo a nikto z 35 členov rady nemal voči jeho znovuzvoleniu námietky, priblížili diplomati.

Rozhodnutie má ešte schváliť výročná Generálna konferencia MAAE na jeseň. Grossiho súčasné funkčné obdobie vyprší v decembri.

MAAE pod jeho vedením riešila turbulentné vzťahy s Iránom, ktorý prestal dodržiavať záväzky vyplývajúce z dohody medzi Iránom a svetovými veľmocami z roku 2015. Snaží sa tiež vyriešiť nejasnosti o údajných tajných aktivitách Teheránu v súvislosti s obohateným uránom, ktorý sa našiel v troch neohlásených lokalitách.

Grossi je podľa Reuters výraznejší šéf MAAE ako bol jeho predchodca Japonec Jukija Amano, ktorý zomrel v roku 2019. Argentínčan sa tiež snaží vytvoriť ochrannú zónu okolo ukrajinskej Ruskom okupovanej Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES), ktorá v uplynulých mesiacoch čelila ostreľovaniu.