Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Gyurcsány: Väčšina Maďarov má už dosť 12-ročnej Orbánovej vlády

Predseda Demokratickej koalície Ferenc Gyurcsány, archívne foto Foto: TASR/AP

Ferenc Gyurcsány označil za najvážnejšie problémy súčasného Maďarska korupciu a smerovanie krajiny.

Budapešť 11. februára (TASR) - Významná väčšina občanov Maďarska má už dosť 12-ročnej vlády premiéra Viktora Orbána, cituje spravodajca TASR slová expremiéra a predsedu opozičnej strany Demokratická koalícia (DK) Ferenca Gyurcsánya. Opozičný politik to vyhlásil v piatok v Budapešti vo svojej výročnej správe o stave krajiny.

Gyurcsányov prejav, ktorý bol už 18. v poradí, bol vzhľadom na epidemiologickú situáciu vysielaný online prostredníctvom účtu DK na Facebooku. Priamo na mieste boli prítomní iba členovia jeho štábu.

Ferenc Gyurcsány označil za najvážnejšie problémy súčasného Maďarska korupciu a smerovanie krajiny. "Som si takmer istý, že táto vláda (pozn. TASR: Orbánova) je najskorumpovanejšou vládou uplynulého storočia," povedal expremiér.

Na margo smerovania krajiny položil tieto otázky: "Čo je referenčným bodom - Moskva, Ankara, Berlín či Paríž? Kto sú naši priatelia?" V aprílových parlamentných voľbách budú preto Maďari podľa jeho vyjadrenia rozhodovať aj medzi Východom a Západom.

"Nechceme revanš, ale chceme vytvoriť čestné Maďarsko," povedal v súvislosti s cieľmi opozície. Podľa jeho názoru Fidesz podporuje približne 2,5 milióna Maďarov a zhruba rovnaký počet je aj priaznivcov opozičného zoskupenia šiestich strán. Zdôraznil, že Maďarsko sa musí zjednotiť a nemôže urobiť rovnakú chybu, akú urobil Fidesz rozdelením obyvateľov krajiny.

"Opozičné zoskupenie je hotové prevziať moc a kandidát opozície Péter Márki-Zay je pripravený na post premiéra," zdôraznil v závere Gyurcsány, ktorý pripomenul, že jeho DK je dnes ďaleko najsilnejšou opozičnou stranou, čo ho napĺňa hrdosťou.

Na archívnej snímke Péter Márki-Zay.
Foto: TASR/AP


Ferenc Gyurcsány bol predsedom maďarskej vlády od 29. septembra 2004 do 4. apríla 2009.

V sobotu sa začína oficiálna volebná kampaň pred maďarskými parlamentnými voľbami, ktoré sa uskutočnia 3. apríla 2022. Orbán pri tejto príležitosti vystúpi v sobotu popoludní s výročným prejavom o stave krajiny pred pozvanými hosťami v budínskom multifunkčnom centre Várkert Bazár.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)