Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Gyurcsány vyzval Maďarov na odvahu bojovať za svoju slobodu

Predseda Demokratickej koalície (DK) a maďarský expremiér Ferenc Gyurcsány, archívna foto. Foto: TASR/AP

K financiám Európskej únie sa podľa jeho slov dostane Maďarsko iba vtedy, ak nastúpi vláda premiérky tieňovej vlády a europoslankyne za DK Kláry Dobrevovej.

Budapešť 15. marca (TASR) - Predseda maďarskej opozičnej strany Demokratická koalícia (DK) a bývalý premiér Ferenc Gyurcsány v stredu v Budapešti vyzval Maďarov, aby mali odvahu bojovať za svoju slobodu. Povedal to v prejave pri príležitosti osláv štátneho sviatku vypuknutia protihabsburskej revolúcie v rokoch 1848 – 1849, informuje spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na server telex.hu.

Ak Maďari nebudú mať odvahu bojovať za svoju slobodu, podľa slov predsedu DK "budú zbavení práva a stanú sa hanbou národa". Premiéra Viktora Orbána nazval Gyurcsány tyranom, s ktorým treba bojovať, a nie s ním vyjednávať.

K napätiu medzi Orbánovou vládou a Bruselom expremiér povedal, že terajší kabinet nedokáže splniť podmienky pre vyplatenie eurofondov, pretože to by znamenalo pád Orbánovho režimu. K financiám Európskej únie sa podľa jeho slov dostane Maďarsko iba vtedy, ak nastúpi vláda premiérky tieňovej vlády a europoslankyne za DK Kláry Dobrevovej.

Dobrevová vlani 21. septembra predstavila členov svojho tieňového kabinetu a povedala, že po 12 rokoch neokonzervatívnej Orbánovej vlády potrebuje Maďarsko čestnú ľavicovú vládu, ktorá sa bude starať o občanov.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)