Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Harvey Weinstein bude čeliť obvineniam z dvoch sexuálnych útokov

Na archívnej snímke z 8. júna 2022 Harvey Weinstein prichádza na súd v New Yorku. Foto: TASR/AP

Weinstein si v súčasnosti v Spojených štátoch odpykáva 23-ročný trest odňatia slobody, ktorý mu udelili v roku 2022.

Londýn 9. júna (TASR) - Bývalý americký filmový producent Harvey Weinstein bude v Británii obvinený z dvoch sexuálnych útokov, ktorých sa mal dopustiť voči jednej žene v Londýne v roku 1996. TASR správu prevzala v stredu z webovej stránky stanice BBC.

Britská kráľovská prokuratúra (CPS) poverila londýnsku Metropolitnú polície (MPS) aby voči 70-ročnému Weinsteinovi vzniesla obvinenia po vyhodnotení zozbieraných dôkazov. MPS uviedla, že dva údajné priestupky tohto producenta sa vzťahujú na obdobie od 31. júla do 31. augusta 1996. Obeťou má byť žena, v súčasnosti päťdesiatnička.

Rosemary Ainslieová z CPS upozornila, že voči Weinsteinovi prebieha trestné konanie a obvinený má právo na spravodlivý proces.

Weinstein si v súčasnosti v Spojených štátoch odpykáva 23-ročný trest odňatia slobody, ktorý mu udelili v roku 2022. Súd ho uznal za vinného zo znásilnenia začínajúcej herečky a sexuálneho napadnutia ďalšej ženy, pripomína agentúra AP.

Bývalý producent je vo väzenskom zariadení v Kalifornii, kde čaká na ďalší súdny proces na základe obvinení zo znásilnenia piatich žien v rokoch 2004 až 2013. To, či Spojené kráľovstvo požiada o jeho vydanie na trestné stíhanie, nie je bezprostredne známe.