Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Haagu odsúdili dvojicu veteránov z Kosova za zastrašovanie svedkov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Odsúdenými mužmi sú Hysni Gucati a Nasim Haradinaj. Prvý je vodcom skupiny veteránov z Kosovskej oslobodzovacej armády (UČK) a druhý jeho zástupcom.

Haag 18. mája (TASR) - Osobitný súd pre Kosovo (KSC) v Haagu odsúdil v stredu dvoch bývalých kosovských separatických bojovníkov na štyri a pol roka odňatia slobody za zastrašovanie svedkov. Ide o prvý verdikt tohto súdu v spojitosti s vojnou v Kosove. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Odsúdenými mužmi sú Hysni Gucati a Nasim Haradinaj. Prvý je vodcom skupiny veteránov z Kosovskej oslobodzovacej armády (UČK) a druhý jeho zástupcom. Súd ich uznal za vinných zo zverejnenia údajov o stovkách svedkov po tom, ako získali tajné dokumenty od súdnych úradov.

Dvojicu mužov zatkli v septembri 2020 v Prištine.

Muži podľa súdu svedkov označovali za "zradcov, špiónov a spolupracovníkov" s cieľom odradiť ich od poskytnutia svedectva pred KSC.

Čas, ktorý Gucati a Haradinaj strávili vo väzbe, bude odrátaný od ich trestu. Súd takisto každému z nich udelil pokutu 100 eur. Obaja muži obvinenia odmietli.

Počas vojny v Kosove o nezávislosť od Srbska (1998–99) zahynulo viac než 13.000 ľudí. Konflikt sa skončil, keď sa po intenzívnom 11-týždňovom leteckom bombardovaní Severoatlantickou alianciou stiahli sily zosnulého srbského prezidenta Slobodana Miloševiča z územia Kosova.

Súd KSC v Haagu vzniesol obvinenia z vojnových zločinov voči viacerým členom UČK, ozbrojenej organizácie kosovských Albáncov, ktorá v rokoch 1998–99 bojovala za nezávislosť od Srbska. Je medzi nimi aj bývalý kosovský prezident Hashim Thači, ktorý je ako niekdajší vodca UČK obvinený zo zodpovednosti za vraždenie civilného obyvateľstva.