Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Medzinárodný trestný súd oznámil úmrtie vodcu líbyjských milícií

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Haagsky súd vydal prvý zatykač na Werfálího v auguste 2017. Obvinil ho z vykonania siedmich kôl popráv, počas ktorých prišlo v rokoch 2016 a 2017 o život 33 ľudí.

Haag 15. júna (TASR) - Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu v stredu potvrdil úmrtie hľadaného vodcu líbyjských milícií Mahmúda Werfálího, ktorý bol podozrivý z páchania vojnových zločinov. ICC zároveň oznámil, že voči nemu ukončuje trestné konanie. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Súd dospel k tomuto rozhodnutiu viac ako rok po tom, čo sa objavovali správy, že al-Werfálího zastrelili neznámi páchatelia.

Podľa vyhlásenia ICC sa súd rozhodol trestné konanie voči Werfálímu ukončiť aj na základe "informácií a materiálov, ktoré poskytla prokuratúra, najmä výpovedí svedkov, fotografií a údajov zo sociálnych sietí".

Haagsky súd vydal prvý zatykač na Werfálího v auguste 2017. Obvinil ho z vykonania siedmich kôl popráv, počas ktorých prišlo v rokoch 2016 a 2017 o život 33 ľudí. Videozáznamy z popráv majú zachytávať Werfálího, ako sám strieľa do zviazaných väzňov s kapucňami na hlavách a vydáva pokyn na streľbu aj popravnej čate.

Druhý zatykač na Werfálího vydal ICC v júli 2018 za zastrelenie desiatich ľudí pred mešitou v meste Benghází .