Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Haavisto: Fínsko chce do NATO vstúpiť spolu so Švédskom

Na snímke zľava fínsky minister zahraničných vecí Pekka Haavisto, generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a nórska ministerka zahraničných vecí Ann Lindeová počas tlačovej konferenice po podpise protokolov v Bruseli 5. júla 2022. Foto: TASR/AP

Erdogan Švédsku vyčíta, že poskytuje útočisko členom Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorú vníma Ankara aj jej západní spojenci ako teroristickú organizáciu.

Helsinki 30. januára (TASR) - Fínsko chce do Severoatlantickej aliancie vstúpiť spoločne so Švédskom a stále verí, že sa to aj podarí. Povedal to v pondelok fínsky minister zahraničných vecí Pekka Haavisto v reakcii na víkendové vyjadrenia tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, že Ankara by mohla schváliť vstup Fínska, avšak bez Švédska. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Obe škandinávske krajiny potrebujú súhlas všetkých 30 členských štátov NATO vrátane Turecka. Ich žiadosti o vstup neschválilo ani Maďarsko – tamojší premiér Viktor Orbán však prisľúbil, že parlament ich odsúhlasí vo februári.

Erdogan Švédsku vyčíta, že poskytuje útočisko členom Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorú vníma Ankara aj jej západní spojenci ako teroristickú organizáciu.

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu v pondelok uviedol, že Turecko môže odobriť členstvo Fínska v NATO ešte pred schválením žiadosti Švédska, ak s tým budú Aliancia i obe tieto škandinávske krajiny súhlasiť. Čavušoglu označil žiadosť Fínska za "menej problematickú" než tú švédsku.