Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Habeck: Nemecko možno nedosiahne do 2 rokov svoje klimatické ciele

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Koaličná zmluva novej vlády podľa Habecka otvára "mnoho príležitostí" na znižovanie emisií CO2 v budúcnosti, ak by sa aj v nepodarilo dodržať stanovené ciele v doprave či energetike.

Berlín 29. decembra (TASR) - Nemecká vláda možno najbližšie dva roky nesplní svoje záväzky v oblasti klímy, uviedol spolkový vicekancelár a minister hospodárstva a ochrany klímy Robert Habeck. Informovala o tom v stredu agentúra DPA.

"Pravdepodobne nesplníme naše ciele pre rok 2022 a dokonca aj v roku 2023 to bude dosť ťažké," povedal spolupredseda strany Zelených v rozhovore pre štvrtkové vydanie týždenníka Die Zeit.

"Začíname s obrovským oneskorením," povedal Habeck v súvislosti so snahami o znižovanie emisií skleníkových plynov.

Nová nemecká vláda kancelára Olafa Scholza, zložená zo sociálnych demokratov, Zelených a liberálov, sa ujala moci len začiatkom decembra.

Koaličná zmluva novej vlády podľa Habecka otvára "mnoho príležitostí" na znižovanie emisií CO2 v budúcnosti, ak by sa aj v nasledujúcich rokoch nepodarilo dodržať stanovené ciele v doprave, poľnohospodárstve či energetike.
Na archívnej snímke zo 7. decembra 2021 Spolupredseda nemeckej Strany Zelených a dezignovaný nemecký minister hospodárstva a ochrany klímy Robert Habeck (vpravo), dezignovaný nemecký kancelár Olaf Scholz (vľavo) a predseda Slobodnej demokratickej strany (FDP), dezignovaný nemecký minister financií Christian Lindner (uprostred) pózujú po podpisuje koaličnej zmluvy novej nemeckej vlády.
Foto: TASR/AP

Všetci ministri sú podľa vicekancelára odhodlaní udržať globálne otepľovanie na úrovni maximálne 1,5 stupňa Celzia oproti hodnotám z obdobia pred priemyselnou revolúciou v súlade s parížskou klimatickou dohodou.

Podľa Habecka to znamená, že v Nemecku budú musieť vyrásť veterné turbíny "prakticky všade, kde fúka vietor." Každý rok by malo v krajine pribudnúť 1000 až 1500 nových turbín, dodal Habeck s tým, že v ostatných rokoch bolo postavených ročne "sotva 450".

Nová nemecká vláda má tiež ambíciu, aby sa do konca tohto desaťročia až 80 elektriny vyrábalo z obnoviteľných zdrojov. Ako však poznamenáva Habeck, "trvalo nám 30 rokov dostať sa k podielu 42 percent. Teraz máme osem rokov na to, aby sme to zdvojnásobili."