Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Hackeri napadli webovú stránku Európskeho súdu pre ľudské práva

Foto: TASR/AP

Došlo k nemu len deň po tom, čo ESĽP nariadil Turecku, aby prepustil väzneného tureckého prokurdského politika Selahattina Demirtaša.

Istanbul 23. decembra (TASR) - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v stredu potvrdil, že jeho webovú stránku ochromil hackerský útok. Došlo k nemu len deň po tom, čo ESĽP nariadil Turecku, aby prepustil väzneného tureckého prokurdského politika Selahattina Demirtaša. Informovala o tom agentúra DPA.

ESĽP uviedol, že jeho webová stránka "sa stala terčom rozsiahleho kybernetického útoku a bola dočasne nedostupná".

Medzinárodný súd so sídlom v Štrasburgu v stanovisku ďalej napísal, že k incidentu došlo deň po tom, čo tureckým úradom nariadil, aby okamžite prepustili Demirtaša, ktorý je vo väzení za teroristickú propagandu a členstvo v ozbrojenej teroristickej organizácii.

"Súd vyjadruje hlboké poľutovanie nad týmto závažným incidentom," uvádza sa v stanovisku ESĽP bez uvedenia ďalších podrobností. Web bol už v stredu prístupný.

Demirtaš je niekdajším prezidentským kandidátom a kritikom tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Vo väzení je od roku 2016, keď ho po neúspešnom pokuse o prevrat v Turecku zatkli spoločne s niekoľkými ďalšími predstaviteľmi Ľudovodemokratickej strany (HDP).