Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Haftar potvrdil stiahnutie svojich jednotiek z Tripolisu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Líbya má dve konkurenčné vlády. Jedna sídli v Tripolise a druhá, za ktorou stojí Haftar, v meste Tobruk ležiacom na východe krajiny.

Tripolis 5. júna (TASR) - Vojenské jednotky veliteľa Líbyjskej národnej armády (LNA) Chalífa Haftara v piatok potvrdili, že sa stiahli z líbyjskej metropoly Tripolis. Informovala o tom agentúra AFP.

Urobili tak po tom, čo líbyjska vláda národnej jednoty (GNA), ktorú podporuje OSN, vo štvrtok oznámila, že po viac ako roku ťažkých bojov s ozbrojencami získala úplnú kontrolu nad hlavným mestom a jeho predmestiami.

Haftarov hovorca uviedol, že ich "presun" bol "humanitárnym gestom, ktoré malo ušetriť líbyjské obyvateľstvo od ďalšieho krviprelievania".

Od začiatku Haftarovho útoku na Tripolis v apríli 2019 zahynuli stovky ľudí a ďalších 200.000 bolo vysídlených. Haftar útok obhajoval tým, že chcel "očistiť" metropolu od "teroristických milícií", ktoré majú podľa neho ovládať GNA.

Podporná misia OSN v Líbyi (UNSMIL) v utorok oznámila, že bojujúce strany obnovia rozhovory o prímerí po trojmesačnej pauze.

Líbya má dve konkurenčné vlády. Jedna sídli v Tripolise a je podporovaná OSN, druhá v meste Tobruk ležiacom na východe krajiny, za ktorou stojí Haftar a ktorého podporuje Egypt, Rusko a Spojené arabské emiráty.