Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Holandsku protestovali proti názvu nemeckého mierového inštitútu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Medzi signatármi petície sú aj medzinárodní historici, holandskí politici, umelci, ľudia, čo prežili holokaust a predstavitelia židovskej obce. Inštitút má byť pomenovaný po nacistickom právnikovi.

Haag 28. mája (TASR) – Viac ako 250 vedcov a umelcov dnes protestovalo v holandskom Haagu proti plánovanému pomenovaniu mierového inštitútu v nemeckom meste Osnabrück po zosnulom právnikovi z obdobia nacistického režimu, informovala agentúra DPA.

Nemecká vláda sľúbila finančnú podporu na zriadenie tohto inštitútu. Podľa demonštrantov by to však nemala urobiť v prípade, ak bude inštitút niesť meno osnabrückého právnika Hansa Georga Calmeyera. Ten počas nemeckej okupácie Holandska v období druhej svetovej vojny rozhodoval o židovskom, respektívne árijskom pôvode obyvateľov.

Účastníci pripravili petíciu adresovanú nemeckej kancelárke Angele Merkelovej, ktorú plánovali vo štvrtok odovzdať nemeckému veľvyslancovi v Haagu.

Medzi signatármi petície sú aj medzinárodní historici, holandskí politici, umelci, ľudia, čo prežili holokaust a predstavitelia židovskej obce.

"Pre príbuzných zavraždených židov by bolo neúnosné, ak by bol inštitút pomenovaný po Calmeyerovi," povedal jeden z iniciátorov demonštrácie novinár Hans Knoops.

Právnik Calmeyer v približne 2500 prípadoch rozhodol, že daná osoba mala árijský pôvod, čím týchto ľudí zachránil pred deportáciou a zrejme aj smrťou. Kritici však tvrdia, že takisto odmietol žiadosti najmenej 1500 ľudí, z ktorých mnohí boli neskôr zavraždení nacistickým režimom.

Calmeyer zomrel v roku 1972, uvádza na svojej webovej stránke denník Süddeutsche Zeitung. Komisia pôsobiaca pri jeruzalemskom pamätníku Jad va-šem mu v roku 1992 posmrtne udelila ocenenie Spravodliví medzi národmi.

Signatári petície však píšu, že sa Calmeyer "aktívne podieľal na vyhubení najmenej 104 000 Židov žijúcich v Holandsku" a preto nemôže byť bez výhrad označený za hrdinu.