Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Haiti vypísali odmenu za pomoc pri dolapení podozrivých z atentátu

Bývalá prvá dáma Haiti Martine Moiseová stojí pri rakve s pozostatkami svojho zavraždeného manžela a haitského prezidenta Jovenela Moiseho počas pohrebu v haitskom meste Cap-Haitien v piatok 23. júla 2021. Foto: TASR/AP

Jovenel Moise sa stal obeťou atentátu 7. júla. Podľa haitských úradov vtrhlo do jeho domu 28-členné komando zahraničných, prevažne kolumbijských žoldnierov.

Port-au-Prince 27. augusta (TASR) - Haitské úrady vo štvrtok ponúkli finančnú odmenu pre tých, ktorí polícii pomôžu zadržať tri podozrivé osoby v prípade atentátu na haitského prezidenta Jovenela Moiseho, informovala agentúra AFP.

Haitský minister spravodlivosti Rockefeller Vincent pre média uviedol, že vláda ponúka odmenu vo výške šestich miliónov haitských gourdov (51.677 eur) za pomoc pri dolapení troch ľudí na úteku. Ide o bývalého sudcu najvyššieho súdu Wendella Coqa Thelota, ktorého Moise začiatkom tohto roka odvolal z funkcie, bývalého predstaviteľa pre boj s korupciou Josepha Felixa a bývalého opozičného senátora Johna Joela.

Viac ako mesiac po atentáte na Moiseho nie je stále jasné, kto si objednal a zaplatil vraždu bývalého prezidenta. Haitská polícia doteraz zadržala v súvislosti s atentátom 44 ľudí. Podľa šéfa rezortu spravodlivosti sa u 20 z nich predpokladá, že zločin priamo vykonali. Ide o 18 Kolumbijčanov a dvoch Američanov haitského pôvodu.

Jovenel Moise sa stal obeťou atentátu 7. júla. Podľa haitských úradov vtrhlo do jeho domu 28-členné komando zahraničných, prevažne kolumbijských žoldnierov, ktorí strieľali na prezidenta a jeho manželku Martine. Tú neskôr s vážnymi zraneniami letecky prepravili do nemocnice v Miami.

V poradí 42. prezidentom Haiti sa Moise oficiálne stal 7. februára 2017 po tom, čo zvíťazil vo voľbách v novembri 2016. Hlasovanie vtedy poznačila nízka účasť. Od roku 2018 čelil výzvam na odstúpenie v súvislosti s protestmi proti vysokým cenám pohonných látok.