Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Hajdaj: Rusi 'oslobodzujú' Severodoneck od života a pracovných miest

Muž na bicykli prechádza okolo zničeného paneláku po ruskom ostreľovaní v meste Bachmut v Doneckej oblasti počas 117. dňa ruskej invázie na Ukrajinu. Foto: TASR/AP

Informoval, že napriek ostreľovaniu bolo z Lysyčanska evakuovaných niekoľko civilistov a ukrajinským zložkám sa do mesta podarilo priviezť humanitárnu pomoc.

Washington 23. júna (TASR) - Ruské jednotky dobyli v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny dve ďalšie obce nachádzajúce sa v blízkosti strategicky významného mesta Lysyčansk. S odvolaním sa na ukrajinské úrady o tom vo štvrtok informovala agentúra CNN.

Náčelník vojenskej správy Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj podľa CNN uviedol, že obce Loskutivka a Raj-Olexandrivka v stredu obsadili ruské jednotky.

Obe dediny ležia juhozápadne od Lysyčanska a nachádzajú sa v okruhu približne ôsmich kilometrov od diaľnice spájajúcej Lysyčansk so západom krajiny.

Generálny štáb ukrajinskej armády vo svojej štvrtkovej aktualizácii situácie na bojiskách uviedol, že ruské a proruské jednotky sa teraz sústreďuje na obsadenie tejto diaľnice.

Rusi sa "snažia obsadiť dominantné výšiny v oblasti Berestove s cieľom získať kontrolu nad diaľnicou Bachmut – Lysyčansk, pričom tam prevelili ďalšiu taktickú prápornú skupinu," uvádza sa v raporte ukrajinského generálneho štábu.

Pokiaľ ide o mesto Severodoneck, Hajdaj uviedol, že ukrajinskej armáde sa naďalej darí "zadržiavať" ruské jednotky. Dodal však, že ruskí "okupanti ničia (v meste) priemyselné zariadenia". "Ruská armáda 'oslobodzuje' Severodoneck od života a pracovných miest," povedal Hajdaj.

Hajdaj informoval, že mesto Lysyčansk bolo v stredu niekoľkokrát terčom ostreľovania.

Dodal, že leteckým a raketovým útokom bolo vystavených aj viacero obcí v okolí Severodonecka a Lysyčanska.

Informoval, že napriek ostreľovaniu bolo z Lysyčanska evakuovaných niekoľko civilistov a ukrajinským zložkám sa do mesta podarilo priviezť humanitárnu pomoc.

Ukrajinská armáda vo štvrtok na základe vývoja na bojiskách uviedla, že "nepriateľ sústreďuje svoje hlavné úsilie na úplné ovládnutie mesta Severodoneck, vedie útočné operácie na obkľúčenie našich jednotiek v blízkosti mesta Lysyčansk a blokuje hlavné logistické trasy".

Dodala tiež, že ruské jednotky sa pripravujú aj na premostenie rieky Donec.

CNN konštatovala, že územie, ktoré bránia ukrajinské sily v mieste, kde sa stretávajú hranice Luhanskej a Doneckej oblasti, sa postupom ruských jednotiek ešte viac zmenšilo. Ruské útoky tam pokračujú z troch strán.