Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Hajdaj: S delostrelectvom zo Západu dobyjeme Severodoneck za pár dní

Na satelitnej snímke budovy zničené okolo nemocnice v ukrajinskom meste Severodoneck v utorok 7. júna 2022. Foto: TASR/AP

Podľa prokyjevského gubrnátora v Severodonecku pokračujú pouličné boje, pričom sa ruské jednotky snažia dobyť aj priemyselnú zónu, ktorá je zatiaľ v rukách Ukrajiny.

Kyjev 9. júna (TASR) - Delostrelectvo s ďalekým dosahom dodané Západom by Ukrajine poskytlo dostatočnú palebnú silu potrebnú na to, aby donútila ruské jednotky ustúpiť a dobyla mesto Severodoneck v priebehu niekoľkých dní. Vo štvrtok to vyhlásil prokyjevský gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj.

"Hneď, ako budeme mať k dispozícii delostrelectvo s ďalekým dosahom, aby sme mohli viesť súboje s ruským delostrelectvom, naše špeciálne jednotky dokážu vyčistiť mesto (Severodoneck) za dva až tri dni," uviedol Hajdaj v rozhovore pre ukrajinskú televíziu.

Vo svojom príspevku v aplikácii Telegram Hajdaj vo štvrtok informoval, že "Rusi sa držia svojej primitívnej taktiky: paľba ťažkého delostrelectva a potom pokusy o prienik". Dodal, že rovnaký postup ruské velenie zvolilo aj "v už zničených" mestách Rubižne a Popasna.

Táto satelitná snímka poskytnutá spoločnosťou Maxar Technologies ukazuje zničené budovy v meste Rubihne na Ukrajine neďaleko Severodonecku v pondelok 6. júna 2022.
Foto: TASR/AP


Podľa Hajdaja v Severodonecku aj vo štvrtok pokračujú pouličné boje, pričom sa ruské jednotky snažia dobyť aj priemyselnú zónu, ktorá je zatiaľ v rukách Ukrajiny. Konštatoval, že "streľba v Severodonecku utíchne len vtedy, keď sa nabíjajú zbrane".

Informoval tiež, že evakuácia civilistov zo Severodonecka naďalej nie je možná, rovnako ani doprava humanitárnej pomoci do mesta. Ubezpečil, že nemocnica má pre ranených nateraz všetko, čo potrebuje.

K situácii v Severodonecku sa vyjadril aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Vo svojom videopríhovore zverejnenom v aplikácii Telegram v stredu večer, v 105. deň vojny, vyhlásil, že Severodoneck zostáva "epicentrom konfrontácie v Donbase".

"Bránime svoje pozície a spôsobujeme nepriateľovi značné straty. Je to veľmi krutý boj, veľmi ťažký. Pravdepodobne jeden z najťažších v tejto vojne," vyhlásil Zelenskyj a dodal, že "v mnohých ohľadoch sa tam rozhoduje o osude Donbasu".