Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Hajtman Juhočeského kraja oznámil odchod z funkcie po rozpade koalície

Na snímke predseda ČSSD Bohuslav Sobotka (uprostred), predseda hnutia ANO Andrej Babiš (vľavo) a predseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek (vpravo) počas tlačovej konferencie po podpise zmluvy v Prahe 6. januára 2014. FOTO TASR/AP Foto: TASR

Reagoval tak na pondelňajší rozpad vládnucej koalície ČSSD, ANO a Juhočesi 2012 na čele kraja, informovali české médiá.

České Budějovice 11. apríla (TASR) - Hajtman Juhočeského kraja Jiří Zimola (ČSSD) dnes na tlačovej konferencii oznámil svoj odchod z funkcie, ktorú oficiálne zloží na najbližšom zasadnutí zastupiteľstva. Reagoval tak na pondelňajší rozpad vládnucej koalície ČSSD, ANO a Juhočesi 2012 na čele kraja, informovali české médiá.

Zimola je hajtmanom od roku 2008. V rokoch 2013 a 2014 pôsobil aj ako poslanec.

Server Novinky.cz pripomenul, že hajtman bol jedným z aktérov schôdzky v Lánoch pri Prahe u prezidenta Miloša Zemana, ktorá sa uskutočnila po voľbách v roku 2013. Sociálni demokrati Michal Hašek, Zdeněk Škromach, Jeroným Tejc a Jiří Zimola vtedy údajne so Zemanom riešili odvolanie predsedu ČSSD Bohuslava Sobotku z funkcie.

Zimola uviedol, že ČSSD sa ako víťaz volieb pokúsi dohodnúť vznik novej koalície, ktorú by podľa neho mali vytvoriť s jeho stranou Juhočesi 2012, KDU-ČSL a koalícia Pre Južné Čechy.

"Nechcem byť príťažou novovznikajúcej koalície. Chcem sa očistiť a vyvrátiť všetky obvinenia ohľadne chaty na Lipne a ukázať, kto ťahal za nitky a prečo odstránil obľúbeného hajtmana," zdôvodnil svoju demisiu na tlačovej konferencii.

"Odchádzam unavený po dlhých ôsmich rokoch práce pre Juhočeský kraj... Teším sa, že si teraz odpočiniem a naberiem energiu do ďalších výziev," citoval ho Český rozhlas.

Juhočeská vládnuca koalícia sa v pondelok rozpadla po tom, ako ANO obvinilo ČSSD z porušenia koaličnej zmluvy, pretože odmieta spoločne riešiť Juhočeskú nemocnicu, ktorej vedenie má podľa ANO neprimerane vysoké platy. Zimola a jeho námestník si navyše stavajú rekreačné domy v Lipne nad Vltavou na pozemku, ktorý patrí riaditeľovi Juhočeskej nemocnice Martinovi Bláhovi. Opozičné strany spolu s hnutím ANO vyjadrili podozrenie, že kraj odčerpáva z prosperujúcej nemocnice peniaze. Zimola odvolanie Bláhu odmietol s tým, že nemocnica prosperuje a výstavbu chaty si zaplatí, napísal server iDnes.cz.