Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Bieloruskí hackeri ovládli web ministerstva vnútra, hľadajú Lukašenka

Na archívnej snímke Alexander Lukašenko. Foto: TASR/AP

Deň predtým sa terčom počítačových pirátov stala aj webová stránka kancelárie bieloruského prezidenta.

Minsk 4. septembra (TASR) - Zatiaľ neznámi hakeri prenikli na webovú stránku bieloruského ministerstva vnútra a zverejnili na nej oznámenia o vyhlásení pátrania po bieloruskom prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi a ministrovi vnútra Jurijovi Karajevovi. Screenshoty týchto oznámení zverejnili na svojich weboch portály Naša niva a Belsat.

Web ministerstva uvádzal, že Lukašenko a Karajev sú obvinení z "vojnových zločinov proti bieloruskému ľudu". Lukašenka obvinili aj z "uzurpovania moci".

Podľa spravodajského portálu Meduza.io bol web ministerstva vnútra zrejme napadnutý hakermi. Krátko na to prestal byť web dostupný.

Deň predtým sa terčom počítačových pirátov stala aj webová stránka kancelárie bieloruského prezidenta. Na istý čas sa na nej objavila bielo-červeno-biela vlajka používaná v súčasnosti účastníkmi protestov proti Lukašenkovi i fotografia šéfa kancelárie Viktara Šejmana, ako má na hlave ozdobu s päťcípou hviezdou. Išlo o paródiu na populárneho ukrajinského speváka známeho pod umeleckým menom Verka Serďučka.

Serďučka, občianskym menom Andrij Danylko, zastupoval v roku 2007 Ukrajinu v pesničkovej súťaži Eurovízia, pričom skončil na druhom mieste.