Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Hamáček kritizoval ministerku spravodlivosti za výroky o Vrběticiach

Jan Hamáček, archívna snímka. Foto: TASR Michal Svítok

Česko v súčasnosti vedie s Ruskom diplomatickú roztržku, ktorú spustilo oznámenie, že výbuchy v muničnom sklade vo Vrběticiach v roku 2014 spôsobili agenti ruskej vojenskej rozviedky.

Praha 2. mája (TASR) - Český minister vnútra Jan Hamáček z ČSSD skritizoval v nedeľu svoju vládnu kolegyňu, ministerku spravodlivosti za hnutie ANO Mariu Benešovú. Píše o tom webová stránka Českého rozhlasu iROZHLAS.cz.

Hamáčkovi prekážal rozhovor, v ktorom Benešová povedala, že vyšetrovacích verzií v kauze Vrbětice je viac. Ministerka má menej informácií, povedal v relácii Otázky Václava Moravce. Zároveň znovu potvrdil, že vyšetrovacia verzia výbuchu muničného skladu z roku 2014 je iba jedna.

"Vyšetrovacia verzia je jedna. Polícia pracuje iba s 'ruskou stopou', teda že za výbuchom sú príslušníci ruskej vojenskej rozviedky GRU, špeciálne tej jednotky 29 155. Nijaká iná vyšetrovacia verzia nie je," konštatoval minister vnútra Hamáček.

A zároveň skritizoval ministerku spravodlivosti Benešovú za jej štvrtkový rozhovor pre Novinky.cz, v ktorom povedala, že vyšetrovacích verzií v kauze Vrbětice je viac než dve, o ktorých predtým hovoril v svojom prejave prezident republiky Miloš Zeman.

Česko v súčasnosti vedie s Ruskom diplomatickú roztržku, ktorú spustilo oznámenie, že výbuchy v muničnom sklade vo Vrběticiach v roku 2014 spôsobili agenti ruskej vojenskej rozviedky. Česko následne vyhostilo 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, na čo Rusko odpovedalo vyhostením 20 zamestnancov ambasády ČR v Moskve.