Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Hamas: Explóziu v palestínskom tábore zapríčinil elektrický skrat

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pri explózii, ku ktorej došlo v noci na sobotu v tábore Burdž Šamálí v blízkosti prístavného mesta Súr, podľahla zraneniam jedna osoba a niekoľko ďalších utrpelo zranenia.

Bejrút 11. decembra (TASR) - Elektrický skrat v skladisku, kde boli uložené kyslíkové bomby, bol príčinou výbuchu, ktorý v piatok otriasol palestínskym utečeneckým táborom v Libanone, uviedla v sobotu islamistická organizácia Hamas.

Pri explózii, ku ktorej došlo v noci na sobotu v tábore Burdž Šamálí v blízkosti prístavného mesta Súr (staroveký Týros), podľahla zraneniam jedna osoba a niekoľko ďalších utrpelo zranenia, spresnil podľa agentúry DPA jeden palestínsky predstaviteľ tábora.

Palestínske islamistické hnutie Hamas poprelo správy masmédií, podľa ktorých vybuchol v tábore sklad zbraní. Explózia, ktorá na neďalekej mešite zadymila steny a vybila okná, bola podľa oficiálneho komuniké Hamasu spôsobená elektrickým skratom. Následne vypukol požiar v skladisku s kyslíkovými bombami, používanými pri liečbe pacientov trpiacich infekčným ochorením covid, tvrdí Hamas.

"Požiar spôsobil škody na nehnuteľnosti, avšak jeho následky neboli príliš veľké," píše Hamas vo svojom tlačovom stanovisku bez uvedenia počtu obetí či zranených.

Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) uvádza, že na území Libanonu sa oficiálne nachádza približne 192.000 palestínskych utečencov, z ktorých väčšina žije v 12 táboroch.

Podľa už dávno uzavretej dohody nesmie do týchto táborov vstupovať libanonská armáda a bezpečnosť vnútri nich zabezpečujú palestínske frakcie.