Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Hamas je pripravený na rokovania s Izraelom o výmene väzňov

Jahja Sinwár, archívne foto. Foto: TASR/AP

Sme pripravení na nepriame, naliehavé a rýchle rokovania, aby sme prípad ukončili, povedal pre AFP šéf politického krídla hnutia v pásme Gazy Jahjá Sinwár.

Gaza 1. júna (TASR) - Palestínske radikálne hnutie Hamas je otvorené "nepriamym a rýchlym" rokovaniam o výmene väzňov po krvavom vojenskom konflikte s Izraelom, ku ktorému došlo v máji. Informuje o tom agentúra AFP s odvolaním sa na zdroje Hamasu.

"Sme pripravení na nepriame, naliehavé a rýchle rokovania, aby sme prípad ukončili," povedal pre AFP šéf politického krídla hnutia v pásme Gazy Jahjá Sinwár. Jeho slová zazneli v čase návštevy šéfa egyptskej tajnej služby Abbása Kámila, ktorý pracuje na upevnení prímeria medzi Hamasom a Izraelom. Prímerie vstúpilo do platnosti 21. mája po 11 dňoch bojov.

Podľa nemenovaného predstaviteľa Hamasu sa rokovania v Gaze zameriavajú na tri body: pretvorenie prímeria na dlhodobé, výmenu väzňov a rekonštrukciu Gazy. Sinwár uviedol, že Hamas "nemá námietky", aby rokovania o rekonštrukcii a ukončení izraelskej blokády Gazy "napredovali paralelne" s vyjednávaniami o výmene väzňov. "Napriek tomu kategoricky odmietame akékoľvek spojenie medzi týmito dvoma aspektami," dodal bez uvedenia počtu väzňov, ktorí by mohli byť prepustení.

Izraelský minister zahraničných vecí Gabi Aškenazi v nedeľu v Káhire hovoril o dvoch izraelských vojakoch, o ktorých sa predpokladá, že sú mŕtvi, a o ďalších dvoch väznených v pásme Gazy.

Izrael v súčasnosti zadržiava vo väzniciach viac než 5000 Palestínčanov, dodáva AFP.