Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Hamas nazval propagandou výzvu Izraela na evakuáciu civilistov

Izraelskí vojaci zatýkajú vyzlečeného Palestínčana, ktorý utekal na nich s nožom na mieste hudobného festivalu pri meste Re'im neďaleko hranice Izraela s pásmom Gazy na juhu Izraela 12. októbra 2023. Najmenej 260 izraelských účastníkov festivalu zahynulo pri útoku militantov palestínskeho hnutia Hamas uplynulú sobotu. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda v piatok ráno oficiálne vyzvala obyvateľov severnej časti pásma Gazy, aby sa evakuovali na juh tejto palestínskej enklávy, a to z dôvodu možnej pozemnej ofenzívy Izraela.

Gaza 13. októbra (TASR) - Palestínske militantné hnutie Hamas označilo za "propagandu" výzvu izraelskej armády na evakuáciu severnej časti pásma Gazy. Civilisti by podľa Hamasu, ktorý túto palestínsku enklávu ovláda, nemali naletieť takýmto "propagandistickým rečiam".

Zdroje z prostredia tamojších bezpečnostných síl navyše tvrdia, že obyvateľom má byť bránené v odchodoch na juh, informuje TASR podľa agentúry DPA. Aj viacerí svedkovia uvádzajú, že Hamas už zastavil niekoľkých obyvateľov a nariadil im vrátiť sa na sever Gazy. V oblasti podľa ich slov narastá panika a chýbajú jasné inštrukcie.

Izraelská armáda v piatok ráno oficiálne vyzvala obyvateľov severnej časti pásma Gazy, aby sa evakuovali na juh tejto palestínskej enklávy, a to z dôvodu možnej pozemnej ofenzívy Izraela proti palestínskym militantom z radikálneho hnutia Hamas.

Evakuácia má prebehnúť počas nasledujúcich 24 hodín. Podľa Organizácie Spojených národov (OSN), ktorej bolo predmetné nariadenie tiež doručené, sa evakuácia týka približne 1,1 milióna ľudí žijúcich na severe Gazy. Generálny tajomník OSN António Guterres požiadal Izrael o zrušenie tohto nariadenia, a to z humanitárnych dôvodov.