Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Hamas tvrdí, že pri útoku Izraela na utečenecký tábor zahynulo 50 ľudí

Palestínčania kontrolujú poškodenie budov, ktoré boli zasiahnuté izraelskými náletmi, v utečeneckom tábore Shati, mesto Gaza, utorok 31. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda sa k útoku bezprostredne nevyjadrila ani neprihlásila.

Gaza 31. októbra (TASR) - Najmenej 50 obetí a približne 150 zranených si v utorok vyžiadalo izraelské bombardovanie, ktoré podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva zasiahlo obytné domy v utečeneckom tábore Džabálijá na severe pásma Gazy.

Ako informovala agentúra AFP, na záberoch z miesta činu bolo najmenej 47 tiel obetí, ktoré po útoku vytiahli spod trosiek domov v husto zaľudnenom tábore. Jeden z obyvateľov opísal zásah ako "zemetrasenie", ktoré otriaslo celým utečeneckým táborom.

Izraelská armáda sa k útoku bezprostredne nevyjadrila ani neprihlásila. Predtým však uviedla, že medzi izraelskými jednotkami a palestínskym militantným hnutím Hamas prebiehajú "hlboko v pásme Gazy" intenzívne boje.

Izrael podniká útoky na pásmo Gazy v reakcii na útok Hamasu zo 7. októbra, pri ktorom na území Izraela zahynulo vyše 1400 ľudí. Odvetné útoky Izraela si v pásme Gazy podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva vyžiadali už vyše 8500 obetí na životoch, z čoho polovica sú podľa miestnych orgánov deti.