Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Hamas varuje Izrael pred porušením pravidiel počas ramadánu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ramadán sa začína o necelé dva týždne v období eskalácie izraelsko-palestínskeho konfliktu.

Gaza 14. marca (TASR)- Palestínske radikálne hnutie Hamas v utorok varovalo Izrael, že bude reagovať na akékoľvek možné "porušenia" pravidiel na Chrámovej hore v Jeruzaleme počas nadchádzajúceho moslimského pôstneho mesiaca ramadán. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Ramadán sa začína o necelé dva týždne v období eskalácie izraelsko-palestínskeho konfliktu. Podľa Hamasu riziko úplne "závisí od porušenia (dohôd) zo strany Izraela v Palestíne a v mešite Al-Aksá".

Akýkoľvek pokus Izraela "nanútiť" svoju politiku počas ramadánu by sa stretol s "reakciou nášho ľudu", uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom na oficiálnej webovej stránke hnutia Hamas, ktoré vládne v Pásme Gazy.

Chrámová hora, ktorú moslimovia volajú Vznešená svätyňa, je plošina v tvare nepravidelného štvoruholníka v Starom meste v Jeruzaleme. Časť západnej steny Chrámovej hory tvorí Múr nárekov, pozostatok židovského chrámu. Na plošine stojí okrem Skalného dómu a mešity al-Aksá - dvoch posvätných stavieb islamu – aj niekoľko menších budov.

Chrámová hora je najposvätnejším miestom judaizmu, tretím najposvätnejším v islame a veľký náboženský význam má aj pre niektoré kresťanské spoločenstvá. Preto patrí k nábožensky najuctievanejším miestam na svete a zároveň je jedným z najspornejších. Židia tam smú prichádzať v presne stanovené hodiny, ale nesmú sa tam modliť, aby sa predišlo napätiu s moslimskou komunitou.

Od začiatku roka si izraelsko-palestínsky konflikt vyžiadal životy 81 Palestínčanov vrátane militantov a civilistov. Medzi obeťami sú aj deti. O život prišlo aj 13 Izraelčanov vrátane troch detí a jedného policajta, vyplýva z údajov agentúry AFP.