Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Hamas vraj súhlasí s prímerím; platiť by malo od piatku

Izraelčania ležia na zemi po zvukoch sirén, ktoré ich varujú pred raketovým útokom z pásma Gazy v meste Aškelon na juhu Izraela v nedeľu 16. mája 2021, archívne foto. Foto: TASR/AP

Správa sa v libanonských médiách objavila bez uvedenia zdroja.

Gaza/Jeruzalem 20. mája (TASR) - Libanonské médiá vo štvrtok informovali, že palestínske radikálne hnutie Hamas súhlasí s prímerím s Izraelom, ktoré by malo začať platiť od piatku.

Táto správa sa v libanonských médiách objavila bez uvedenia zdroja a po tom, ako katarská televízia al-Džazíra, ako aj britská stanica BBC uviedli, že Izrael oznámil egyptským sprostredkovateľom, že je ochotný zastaviť svoje vojenské ťaženie v pásme Gazy.

Správy o svojom súhlase s prímerím však nateraz oficiálne nepotvrdila žiadna zo strán konfliktu, informoval spravodajský portál The Times of Israel.

Uviedol tiež, že Hamas podľa izraelskej televízie Kešet 12 v posledných hodinách "posilnil svoju vyjednávaciu pozíciu" a požaduje, aby sa Izrael podieľal na obnove konfliktom poškodeného pásma Gazy a vzniesol aj požiadavky týkajúce sa Chrámovej hory a Jeruzalema, ktoré Izrael údajne nie je ochotný akceptovať.

Izraelská verejnoprávna televízia Kan s odvolaním sa na nemenovaný vládny zdroj vo štvrtok večer informovala, že izraelský vládny kabinet bude hlasovať za jednostranné prímerie, ktoré nadobudne platnosť "niekedy v priebehu nasledujúcich 24 hodín".

Izraelský spravodajský server Ynet uviedol, že hodinu označujúcu začiatok prímeria by mal oznámiť Egypt.