Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Hamas zatiaľ nechce hovoriť o zajatých izraelských vojakoch

Príbuzní ľudí unesených militantmi z Hamasu sa modlia pri prestretom stole s 203 prázdnymi stoličkami 20. októbra 2023 v Tel Avive. Foto: TASR - AP

Izraelská armáda v piatok vyhlásila, že väčšina z približne 200 ľudí, ktorých počas útoku na Izrael uniesli palestínski militanti z hnutia Hamas do pásma Gazy, je stále nažive.

Gaza 21. októbra (TASR) - Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu vyhlásilo, že nebude diskutovať o osude zajatých izraelských vojakov, kým Izrael neukončí "agresiu" v pásme Gaze. TASR správu prevzala z televízie Sky News.

"Náš postoj k zajatcom z radov izraelskej armády je jasný: súvisí s (možnou) výmenou väzňov a nebudeme o tom diskutovať, kým Izrael neukončí svoju agresiu v Gaze a voči Palestínčanom," povedal predstaviteľ Hamasu Usáma Hamdán na tlačovom brífingu v Libanone.

Izraelská armáda v piatok vyhlásila, že väčšina z približne 200 ľudí, ktorých počas útoku na Izrael uniesli palestínski militanti z hnutia Hamas do pásma Gazy, je stála nažive. Vyše 20 zajatcov je údajne neplnoletých a približne desať až 20 má viac než 60 rokov.

Presný počet rukojemníkov zadržiavaných Hamasom v pásme Gazy nie je známy. Izrael v piatok vyhlásil, že nezvestných je 100 až 200 ľudí. Hovorca vojenského krídla Hamasu v pondelok však tvrdil, že rukojemníkov je najmenej 200 až 250.

Konflikt medzi Izraelom a Hamasom vypukol po tom, čo palestínski militanti 7. októbra prenikli na územie Izraela a zabili vyše 1400 ľudí, zväčša civilistov. Izrael na útok reaguje rozsiahlym bombardovaním pásma Gazy, pri ktorom doposiaľ podľa tamojších úradov zahynulo už najmenej 4385 ľudí.