Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Harrisová a Obrador hovorili o spolupráci pri riešení migrácie

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová (vpravo) a mexický prezident Andrés Manuel López Obrador pózujú počas stretnutia v mexickej metropole v utorok 8. júna 2021. Foto: TASR/AP

Harrisová povedala, že obyvateľom Strednej Ameriky chce dať "pocit nádeje", že ich životy sa zlepšia aj v ich krajinách.

Mexiko 8. júna (TASR) - Americká viceprezidentka Kamala Harrisová a mexický prezident Andrés Manuel López Obrador v utorok v Mexiku hovorili o spolupráci v oblasti migrácie. Informovali o tom agentúra AFP a mexický denník El Financiero na svojej webovej stránke.

Harrisovej návšteva má za cieľ riešiť situáciu s migráciou do USA z oblasti Strednej Ameriky, píše AFP.

"Chystáme sa hovoriť o záležitostiach migrácie a riešiť jej príčiny," povedal López Obrador.

Harrisová povedala, že obyvateľom Strednej Ameriky chce dať "pocit nádeje", že ich životy sa zlepšia aj v ich krajinách.

Upozornila však, že situácia sa nedá vyriešiť rýchlo. "Okamžitú návratnosť neuvidíme, uvidíme však pokrok," povedala.

Americké úrady podľa svojich vyjadrení počas apríla tohto roka na hraniciach s Mexikom zadržali takmer 180.000 ľudí, čo je najviac za obdobie posledných 15 rokov, píše AFP.

Harrisová a López Obrador sa 7. mája počas virtuálneho rokovania zaviazali k spolupráci pri riešení základných príčin nelegálnej migrácie do Spojených štátov.

Americký prezident Joe Biden v marci Harrisovú poveril riešením otázky prisťahovalectva. V tejto súvislosti začiatkom júna vycestovala do Mexika aj Guatemaly, ktorú navštívila v pondelok.

S guatemalským prezidentom Alejandrom Giammatteim hovorila o spolupráci v boji proti nelegálnej migrácii a korupcii.