Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Harrisová bola prezidentkou USA hodinu a 25 minút

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Samotný akt odovzdania právomocí prebehol oficiálne formou listu, ktorý Biden o 10.10 h miestneho času zaslal predsedom oboch komôr amerického Kongresu.

Washington 19. novembra (TASR) - Americký prezident Joe Biden opäť prevzal prezidentské právomoci, ktoré počas piatkového kolonoskopického vyšetrenia vykonaného v anestézii nakrátko odovzdal viceprezidentke Kamale Harrisovej. Informovala o tom agentúra AFP.

Harrisová, ktorá je ako viceprezidentka funkčne najvyššie postavenou ženou v dejinách USA, sa tak na hodinu a 25 minút stala úradujúcou hlavou štátu.

Hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová zdôraznila, že išlo o bežný lekársky zákrok, ktorý bol súčasťou pravidelnej komplexnej lekárskej prehliadky. Sedemdesiatosemročný prezident absolvoval endoskopické vyšetrenie hrubého čreva vo vojenskej nemocnici Walter Reed National Military Medical Center, ktoré sa nachádza v štáte Maryland, fakticky na predmestí Washingtonu.

Podľa hovorkyne je prezident po zákroku "v dobrej nálade", ale zatiaľ zostáva v nemocnici, kde absolvuje ešte ďalšie vyšetrenia. Biden už podľa nej hovoril s Harrisovou aj so šéfom svojej kancelárie a opätovne sa ujal plnenia prezidentských právomocí.

Joe Biden je najstarším úradujúcim prezidentom USA a jeho zdravotný stav preto vyvoláva veľkú pozornosť amerických médií i verejnosti.

Samotný akt odovzdania právomocí prebehol oficiálne formou listu, ktorý Biden o 10.10 h miestneho času (16.10 h SEČ) zaslal predsedom oboch komôr amerického Kongresu. Po prebratí z anestézie Biden zaslal o 11.35 h miestneho času (17.35 h SEČ) obom predsedom ďalší list, v ktorom ich informoval o tom, že sa znovu ujíma výkonu funkcie.

Psakiová pripomenula, že odovzdanie moci viceprezidentovi je v takýchto situáciách štandardným krokom, ktorý sa dvakrát uplatnil aj počas vlády exprezidenta Georgea W. Busha (2001 - 2009).